Kadın ve Demokrasi Derneği (KADEM) Başkan Yardımcısı Sümeyye Erdoğan, sivil toplum kuruluşlarının toplumda bir dayanışma yarattığını belirterek, 'Sorunlar mikro düzeyde ele alınarak, olumsuz etkileri azken müdahale edilmiş oluyor. Bu süreç, toplumun birbirine güven duyması gibi değer odaklı dayanışmalara kapı aralıyor'' dedi.

Ümraniye Belediyesi'nin kültür ve eğitim faaliyetleri çerçevesinde ilçede yaşayan kadınlara yönelik gerçekleştirdiği Akademi Nisa eğitim programında konuşan Erdoğan, sivil toplumun mahiyeti, dünyadaki ve Türkiye'deki uygulamalar, kadın odaklı çalışan STK'lar ve kadınların sivil toplum alanındaki rolüne değindi.

Sümeyye Erdoğan, sivil toplumu, ortak amaç için gönüllülük esasına dayalı bireylerin oluşturduğunu ifade ederek, bu kuruluşların kamuoyu oluşturmak, halkın iradesini ortaya koymak gibi işlevlerinin yanı sıra eğitim ve sosyal refaha yönelik projelerle de sorumluluk üstlenmesinin önemini vurguladı.

Türkiye'de vakıf geleneğinin çok köklü olduğunu hatırlatan Erdoğan, yaklaşık 150 bin kayıtlı STK bulunan ülkede gönüllülük bilincini yaygınlaştıracak proaktif yaklaşımlara ihtiyaç duyulduğunu kaydederek, ''Sivil toplum kuruluşları, toplumda bir dayanışma yaratıyor, sorunlar mikro düzeyde ele alınarak, olumsuz etkileri azken müdahale edilmiş oluyor. Bu süreç, toplumun birbirine güven duyması gibi değer odaklı dayanışmalara kapı aralıyor'' dedi.

'Sivil toplumun niceliği değil niteliği önemli'

Sivil toplum kuruluşlarının niceliğinden çok niteliğinin önem arz ettiğini aktaran Erdoğan, etki gücünü artırmak amacıyla çalışma alanında derinleşme ve uzmanlaşmanın, donanımlı uzmanlar yetiştirmenin gereğini ifade etti.

Daha aktif bir sivil toplum tablosuna ihtiyaç olduğunu vurgulayan Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü:

“STK'ları var eden temel faktör aktivitedir. Aktivitesi olmayan STK'nın taban bulması ve yaşaması mümkün değildir. Sağlam bir gerekçesi, doğru bir metodu ve etkili bir sonucu olmalıdır yapılacak işlerin. Gönüllülük, çocuk yaşlarda kazanılan bir yaşam biçimidir. Çocukların gönüllü faaliyetlere özendirilmesi gerekir.''

Kadınların sadece kadın sorunu değil tüm insanlığı ilgilendiren sorunların çözümünde büyük fark getireceğine inancını ifade eden Erdoğan, kadınların sivil toplum faaliyetleriyle toplumsal katma değer üretirken, potansiyellerini açığa çıkarma fırsatı bulduğunu dile getirdi.

Bu arada Kültür Merkezi'nde 'Deryadan Yansımalar' fotoğraf sergisini açan Feyzullah Baytekin, sergi hakkında Sümeyye Erdoğan'a bilgi verdi. Baytekin, sergisinden bir fotoğrafı da Sümeyye Erdoğan'a hediye etti.

Kaynak: AA