SREBRENİTSA

Avrupa'da İkinci Dünya Savaşı'nın ardından yaşanan en büyük insanlık trajedisi olarak nitelendirilen Srebrenitsa soykırımının 71 kurbanı daha yarın kılınacak toplu cenaze namazının ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'nda defnedilecek.

Bosna Hersek'in doğusundaki Srebrenitsa'da, 1995 yılında meydana gelen soykırımın acısı, aradan geçen 22 yıla rağmen hala taze.

En az 8 bin 372 Boşnak'ın Sırplar tarafından hunharca katledildiği soykırımın 22 yıl dönümünde, yarın Potoçari Anıt Mezarlığı'nda toplu cenaze namazı kılınacak, anma töreni düzenlenecek.

Bu yıl, kimlik tespiti tamamlanan 71 soykırım kurbanının daha toprağa verileceği törenin ardından Potoçari Anıt Mezarlığı'na defnedilenlerin sayısı 6 bin 575'e yükselecek.

Bu yıl defnedilecek 71 kurbanın en genci öldürüldüğünde 15 yaşında olan Damir Suljic, en yaşlısı ise 72 yaşında olan Alija Salihovic.

Dün Visoko'dan yola çıkarak Potoçari'ye ulaşan tabutlar, bu akşam Potoçari Anıt Mezarlığı'na taşınacak.

Bosna Hersek'in "kanayan yarası" olmaya devam eden Srebrenitsa'da, yarın kılınacak cenaze namazı ve anma törenine farklı ülkelerden binlerce ziyaretçi katılacak.

İki oğlunu defnedecek

Mustafa İmamovic, bu yılki törende, öldürüldüklerinde 19 ve 21 yaşlarında olan iki oğlunu toprağa verecek.

AA muhabirine konuşan acılı baba, oğullarının 1995'te Srebrenitsa'nın düşmesinin ardından Boşnakların kontrolündeki bölgeye ulaşmak için orman yolundan gittiğini ifade ederek, "Yola beraber çıkmıştık ancak ormanda birbirimizi kaybettik. Kardeşimi ise hala bulamadım." diye konuştu.

Soykırımın üzerinden 22 yıl geçmesine rağmen aileler hala çocuklarını, eşlerini, babalarını ve kardeşlerini toprağa vermeye devam ediyor. Srebrenitsa'nın 11 Temmuz 1995 tarihinde düşmesiyle başlayan soykırımda katledilen binden fazla kurbanın cenazesine ise hala ulaşılamadı.

Yüzlerce motosikletli Srebrenitsa yolunda

Öte yandan, soykırım kurbanlarını anmak için Avrupa'nın farklı ülkelerinden başkent Saraybosna'ya gelen yüzlerce motosikletli Srebrenitsa'ya hareket etti.

"Unutmadık, unutturmayacağız" sloganıyla düzenlenen motosiklet maratonunun Saraybosna sokaklarından geçişi, vatandaşlarca ilgi ile takip edildi.

"Barış Yürüyüşü" sona erecek

Srebrenitsa'da soykırımdan kurtulmak isteyenlerin gittiği, katliamlar nedeniyle halk arasında "ölüm yolu" olarak bilinen güzergahta düzenlenen üç günlük Barış Yürüyüşü de bugün sona erecek.

Türkiye'den de katılımcıların bulunduğu yürüyüşte bu yıl 5 binden fazla insan yer alıyor.

Muhabir: Lejla Bıogradlıja

Kaynak: AA