Uzmanlar terör eylemleri akabinde, toplumsal medya kanalıyla ürkü ve kargaşa havası yayılmaya çalışıldığına dikkati çekerek, vatandaşları bu cins mecralarda paylaşılan asıl dışı bilgilere huzur aklı selim olmaya çağırdı.

İstanbul Üniversitesi (İÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Murat Özgen, toplumsal medyanın verdiği rastgele bilginin asıl namına bildirme edilmemesi icap ettiğini söyledi. Terör örgütlerinin 'güçlü oldukları' algısını kurmayı amaçladığını özetleyen Özgen, eylemlerinin peşi sıra yıldırı grupları ve dayanak verenlerin de toplumsal iletişim araçları araçlarını şuurlu namına kullandığını aktardı.

Sosyal mecralarda meydana getirilen paylaşımların olayın tesirini bollatmak düşüncesince kullanıldığını tamlayan Özgen, başta bu cins paylaşımlarla maşer üstünde müşterek yılgınlık oluşturulmak istendiğini kaydetti.

'Korku mekanizmasını harekete geçiriyorlar'

Marmara Üniversitesi (MÜ) İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık, toplumsal medyadaki 'denetimsiz'liğin yıldırı ve teröre dayanak verenlerin rastgele devir işine geldiğini anlatarak, şöyleki konuştu:

'Bir film görüntüsünü güçlü 'Ankara'da patlama anı' diyerek toplumsal iletişim araçları üstünden hak sıfır hesaplarla paylaşım yapabiliyorlar. Sahte toplumsal iletişim araçları hesaplarından yönlendirme ve dezenformasyon şartıyla paylaşım yapıp, endişe mekanizmasını harekete geçiriyorlar' ifadelerini kullandı.

'Sosyal medyada da akil adamlara gerekseme var'

Uluslararası Sosyal Medya Derneği Başkanı Said Ercan da 'Sosyal medyada da akil adamlara, süzgeçten geçirilmiş, denetlenmiş bilgiye gerekseme var. Bu bilim çöplüğü içinden işinize geçişsiz müşterek birçok bilgiyi almaya çalışıyorsunuz. Bu akıbet saldırıda WhatsApp'ın da ne derece denetimsiz bulunduğunu gördük' diyerek konuştu.

'Hem hareket yapıyorsun aynı zamanda seni kimesne suçlamıyor'

MÜ İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Murat Yel de en önemsiz müşterek fenomen sonrası bile toplumsal medyada fırsatın on paralık kaçırılmadığını söyledi.

Prof. Dr. Yel, yıldırı örgütünün gerçekleştirdiği eyleminden sonraları kınanmayıp, dört dörtlük bilakis suçun mağdurlar ilişkin bu derece yıkıldığı apayrı müşterek ülkenin olmadığını anlatarak, 'Hem hareket yapıyorsun aynı zamanda seni kimesne suçlamıyor. Bu yapılanlar, seçimlerle iktidara gelemeyen müşterek grubun, intihabat haricinde ve demokratik sıfır yollarla hükümeti düşürme çabalarıdır' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA