Bilişim hukuku uzmanları, sosyal medya kullanıcılarının hesaplarının çalınması şeklinde bazısı yıldırı örgütleriyle tek bağlantılarının olmadığını, hesaplarından yapılacak paylaşımlardan da kendilerinin mesul tutulamayacağına bağlı 'Resmileşti Dikkat' başlığıyla çabucak yayılan uyarıların türel anlamda rastgele birlikte geçerliliğinin olmadığını bildirdi.

Metnin, hesapların çalınması şeklinde içtimai medyada yabancılar kabilinden işlenecek rastgele birlikte suçun cezasını yasaklayıcı mahiyette olmadığını vurgulayan uzmanlar, çoğunlukla görülmeye başlanan benzeşim metinlerin vatandaşları endişeye irsal edebildiğine de dikkati çekti.

Bilişim Hukuku Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, vatandaşların içtimai medyada benzeşim mesajlarla karşılaştığını söyledi.

Şahısların içtimai iletişim araçları paylaşımlarından ötürü ağırbaşlı yargılamalara muhatap bulunduğunu tabir fail Ergün, şu biçimde konuştu:

'Vatandaşlar 'benim başıma da bu çeşit şeyler gelmesin' kaygısıyla en girintisiz çıkıntısız defa adına bu çeşit metinleri yeğleme ediyor. Tabii ki bu ağız ağıza asparagas, tek geçerliliği sıfır ve gittikçe de öne sürüldüğü zaman tek atasözü tabir etmeyen paylaşımlardır.'

'Kullanıcılar kendini garanti dibine ikrar etmek düşüncesince paylaşıyor'

Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Murat Kırık ise yönlendirme ve dezenformasyona açıkça birlikte düzlük bulunan içtimai medyada paylaşılan nice unsurun gerçekliğini araştırmadan ikrar edilerek paylaşıldığını anlattı.

Son devirde “Resmileşti Dikkat” başlığıyla içtimai medyada paylaşılan içeriklerin tek geçerliliğinin olmadığını vurgulayan Kırık, şunları kaydetti:

'Kullanıcılar çıkarlarını garanti dibine alabilmek düşüncesince bu paylaşımı gerçekleştiriyorlar. Gerekçesini yanlışlıkla bu işlemi ağız ağıza çoğunluğa inkıyat üzere namına getiriyor. Bu sebeple birlikte matematik üçüncü kişilerin eline geçtikten sonradan direkt Facebook ile iletişime geçilmelidir. Zaten IP adreslerinden bu paylaşımların ki yada kimler kabilinden ferah ferah belirleme edilmesi mümkündür. Bu sebeple kullananların bu içinde ne olduğu paylaşmasının rastgele birlikte manası yada geçerliliği bulunmamaktadır. En elhak asayiş önlemlerini akıllıcasına birlikte biçimde ikrar etmek ve bunları uygulamaktır.'

Kaynak: AA