Üniversite öğrencilerine müteveccih araştırmada, öğrencilerin sosyal medya saldırganlığı karşısında yasalı haklarını bilmedikleri ve hakeza birlikte durumla karşılaştıklarında önce tepkilerinin 'kızgınlık' bulunduğu belirlendi.

Kırıkkale Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Sosyal Medya Sosyolojisi ilişkin yazılan önce kitabın sahibi Doç. Dr. Levent Eraslan, AA muhabirine meydana getirdiği açıklamada, içtimai medyanın günce hayatta sık sık rastlanılan kuvvet ve saldırganlık olgusunu yanı sıra getirdiğini belirtti.

Eraslan, 'sosyal iletişim araçları saldırganlığı'nın içtimai iletişim araçları yayınlarını kullanarak birlikte fert yada gruba, hususi yahut hukuksal birlikte kişiliğe için muhtelif amaçlar güdülerek, dizgesel yada ferdî meydana getirilen hakaret, tehdit, şantaj, şişman mesaj, tiksinti suçu ve uygulayım hamle kabil dokunca ödeme davranışlarını içerdiğini anlatım etti.

Sosyal iletişim araçları ağları üstünden meydana getirilen mevhum iletişimin (mail, yorum, ileti gibi) bireyin saldırganlık dürtüsünü dünkü birlikte döşeme ilişkin taşıdığını özetleyen Eraslan, 'Sosyal medyada fiziki adına birlikte saldırganlık davranışının sergilenmesi beklenir olmasa da, bu günlerde içtimai ağlar üstünden ruh bilimsel saldırganlık davranışlarının yukarı boyutlarda sergilenebildiği görülmektedir' niteleyerek konuştu.

'Sosyal iletişim araçları saldırganlığı çabuk birlikte biçimde yayılıyor'

Sosyal iletişim araçları hukuku, içtimai iletişim araçları etiği ve şuurlu içtimai iletişim araçları kullanımının önemine yer veren Eraslan, içtimai iletişim araçları saldırganlığının çabuk birlikte biçimde yayıldığını vurguladı.

Türkiye'de ise bu gelişmelere karşın içtimai iletişim araçları hukuku ve etiği kabil fehva ile uygulamaların yeteri kadar gelişmediğine dikkati çekici Eraslan, 'Sosyal iletişim araçları süresince birlikte insana hakaret, Türk Ceza Kanunu'na göre, birlikte hiç kimseye onur, onur ve saygınlığını rencide edebilecek özellikte konkre birlikte ivaz yahut vakıa iftira fail yahut azarlamak aracılığıyla birlikte kimsenin onur, onur ve saygınlığına hücumcu kişi, 3 aydan 2 yıla derece cezaevi yahut adli mal cezası ile cezalandırılır. Sosyal iletişim araçları araçlarının tasarruf şartlarına bu cezalar eklenebilir' niteleyerek konuştu.

Kaynak: AA