İSTANBUL - Handan Güneş

AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Başbakanlık Toplu Konut İdaresi (TOKİ) Başkanı Ergün Turan, Anadolu'da konut sahibi olmak isteyen vatandaşların çoğunu konut sahibi yaptıklarını söyledi.

Konut satışlarında artışın sürdüğüne işaret eden Turan, "TOKİ'nin satışlarında ise hiçbir sorun yok. Ürettiğimiz bütün konutları bazı yerde 3-5 katı bazı yerlerde 20 katı müracaatla satıyoruz. Dolayısıyla sosyal konutta gelecek dönemde de bir sıkıntı görmüyoruz. Belli fiyat aralıklarındaki konutlarda sorun olabilir. Onları da piyasa kendisi regüle ediyor." diye konuştu.

Turan, Maliye Bakanlığı'nın KDV indirimiyle sektöre çok önemli bir avantaj sağladığını aktararak, "Sektöre önemli bir ivme kazandırdı. İndirim olursa sektöre ciddi bir avantaj sağlar. Talebin devam etmesi sektöre güç verir." değerlendirmesinde bulundu.

"Sosyal konut üretimi yapan yegane kuruluşuz"

TOKİ Başkanı Turan, yılda 65 bin adetlik sosyal konut üretip sattıklarını ve ödeme planlarının çok uzun vadelere yayılması nedenle yeni bir kampanya düşünmediklerini dile getirerek, şu değerlendirmelerde bulundu:

"İnsanları İstanbul, Ankara, İzmir'e gelmeden önce kendi şehirlerinde konut sahibi yapmaya çalışıyoruz. Dolayısıyla onda başarılı olursak insanlar büyükşehirlere gelmek zorunda kalmazlar. Son 3 yılda Anadolu'da çok ciddi konut yapıyoruz. Artık İstanbul'da çok ucuz konut olmaz. Biz sosyal konut üretimi yapan yegane kuruluşuz."

Silivri'de bir arazi ürettiklerini ve orada sosyal konut yapmaya başlayacaklarını anımsatan Turan, "Tuzla'da bir arazi ürettik orada da başlıyoruz. Şehir merkezlerinde kalan yerlerde satılan konutu birisi kurada çektikten sonra 150 bin liralık konut 400 bin lira oluyor. Yani kura çekip daire sahibi olmuyor, kura çekip 200-250 bin lira para sahibi oluyor. İstanbul gibi arazi üretiminin çok zor olduğu yerlerde alt gelir grubu için sosyal konut üretiminde sorun yaşıyoruz." şeklinde konuştu.

Kaynak: AA