Cumhuriyet / Ankara Büro- Danıştay kararına karşın, mülakat sınavlarında “kamera”ya karşı çıkan Adalet Bakanlığı’nın, yeni bir “sınav skandalı”na imza attığı ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı’nın geçen kasım ayında yaptığı İcra Müdürlüğü ve yardımcılığıyla ilgili yazılı sınavda 3, 4, 6, 7. olan isimler mülakatta elenirken “Sertab Erener Eurovision’da kaç yılında birinci oldu” gibi sorulara yanıt veremedikleri belirtilen ve sondan 3., 4. olan isimlerin ise mülakatta “başarılı” sayılıp işe alındıkları öğrenildi.

'Sonuncular başarılı!'

Adalet Bakanlığı’nın geçen kasım ayında yaptığı İcra Müdürlüğü ve yardımcılığı mülakat sınavıyla ilgili skandal, mağdurlardan birinin CHP Konya Milletvekili Atilla Kart’a gönderdiği şikâyet mektubuyla ortaya çıktı. Adalet Bakanlığı’nın internet sitesinde de yer alan sınav sonucuna göre 7 Kasım 2010’da yapılan yazılı sınavda 96 puanla 3. olan Orhan Özgür Can, 95.2 puanla 4. olan Aytekin Koç, 94.4 puanla 6. olan Mehmet Hadi Ayta, 94 puanla 7. olan Onur Dursun’un da aralarında bulunduğu yazılı sınavda ilk 300 kişi içinde bulunan 139 kişi mülakatta “başarısız” sayılarak elendi. Buna karşın yazılı sınavı kazanan 606 aday arasında, 76.8’er puanla, 603. olan Çağatay Kabak, Atilla Dingil, 599. sırada yer alan Mikail Ilık’ın da aralarında bulunduğu, yazılı sınavda son 300’de yer alan 139 isim “başarılı” sayıldı.

'Suç listesi'

Kart’a ulaşan mektuba göre, mülakatta “elenen” isimlere, “Kanunsuz emir nedir? Rehinli satış nedir? Köylerde satış nasıl yapılır, kefaletnameleri anlat” türü sorular yöneltilirken işe alınan adaylara ise “Atatürk’e suikast nerede yapıldı, Galatasaray UEFA Kupası’nı ne zaman aldı, Türkiye’nin doğusundaki sınır kapıları hangileridir? Etrafı su ile çevrili kara parçası nedir? Sertab Erener Eurovision Şarkı Yarışması’nda kaç yılında birinci oldu” türü sorular yöneltildi. Şikâyet mektubunda bu sorulara bile yanıt veremeyen isimlerin “başarılı” sayılıp işe alındığı ve bunların “kamera kaydı”nın bulunduğu belirtildi.

Yargıtay ve Danıştay’ın yapısının değiştirilmesini öngören yasa tasarısının TBMM Adalet Komisyonu’ndaki görüşmeleri sırasında konuyu gündeme getiren Atilla Kart, Adalet Bakanı Sadullah Ergin’e “Mülakatı geçme şartı nedir, bu katliam değil mi” diye sordu. Kart, kazanan adaylara sorulan sorulardan örnekler vererek, bunların “kamerayla kaydedildiğini” belirtince, Ergin bu sınavın kamera kaydı altında yapılmadığını söyledi. Bunun üzerine Kart, “Başka türlü kamera kaydı olamaz mı” diyerek, bu listenin bakanlık adına utanç verici ve “suç listesi” olduğunu savundu.

‘Adaletsizlik merkezi’

Konuya ilişkin sorularımızı yanıtlayan Kart, Adalet Bakanlığı’nın son dönemde “adaletsizliklerin merkezi” olduğunu belirterek İcra Müdürlüğü ve yardımcılığı sınavında yapılanların “başarı katliamı” olduğunu söyledi. Adalet Bakanı’nın “Kanunsuz emir yoluyla verilen talimatları başarıyla yerine getirdiğini” savunan Kart, bu yönüyle, kendisinden önceki iki bakandan daha başarılı olduğunu söyledi.