Maliye Bakanı Naci Ağbal, 'Son ortaya çıkan veriler, finans şişkinliği cephesinde 2016 yılına müteallik beklentileri müspet yönde etkiledi. Yüzde 7,5'lik finans şişkinliği tahmini var, bunu sağlayacak servet ve maliye politikası uygulamalarına disiplin ortak biçimde bitmeme edeceğiz.' dedi.

Türkiye İhracatçılar Meclisi'nin (TİM) 'Genişletilmiş Başkanlar Kurulu' toplantısına eklenmiş bulunan Ağbal, enflasyona bağlı değerlendirmelerde bulunurken, sonuç çağda döviz kurları, besin tutarları kabil etkilerle enflasyonun itila eğilimine girdiğini, ama ortaya çıkan sonuç verilerin, finans şişkinliği cephesinde 2016 yılına beklentileri müspet yönde etkilediğini söyledi.

Ağbal, 'Gıda fiyatlarında dun cepheli ortak trendin ortaya çıkması, döviz fiyatlarında sağlanan balans ortak noktada enflasyonun 2016 senesinde dun yönelmesine yardım verecek unsurlar ortada toprak alıyor. Yüzde 7,5'lik finans şişkinliği tahmini var, bunu sağlayacak servet ve maliye politikası uygulamalarına disiplin ortak biçimde bitmeme edeceğiz.' diyerek konuştu.

Global gelişmelere de yer veren Ağbal, 'Genel namına bakılığında 2011-2015 devrinde yüzdelik 4,4 büyüdük. Kendi bölgemizdeki, büyümekte bulunan ülkelerle karşılaştırdığımızda Türkiye'nin faiz performansı sonuç 4 senedir umumi namına iyi. Ama esbak dönemlere kıyasla, 2003-2007 ortada yüzdelik 6,9 büyüdüğümüzü ortak kenara koyarsak faiz oranlarının Türkiye'de de dun geldiğini görüyoruz. Global faiz oranlarının dun gelmesiyle Türkiye de öz payına faiz oranlarındaki yavaşlamayı yaşıyor.' ifadelerini kullandı.

Ağbal, 2015 senesinde Türkiye'nin geçirdiği 2 intihap ve toptan piyasalardaki koşullara karşın faiz beklentisinin yüzdelik 4 olduğuna atıfta bulunarak, konuşmasına şöyleki bitmeme etti:

'2016 içinse koyduğumuz gaye yüzdelik 4,5. İnşallah Avrupa pazarındaki gelişme, diyar içi talepteki müspet gelişmeler bizi bu büyümeye götürecek. Riskleri tabii mevcut bunun. Ama tığ hükümet namına bu maksadı belirlemek düşüncesince rastgele ayrışık tedbiri almaktayız. 2015 Kasım ayında meydana getirilen intihap sonrası, çelimli ortak parlemento yapısı var, parlamentonun temessül yeteneği sonuç basamak yüksek. Güçlü ortak hükümet var.

Ama iç talepteki bu büyümeyi uygun ve riskler oluşturmayacak ortak çerçevede yönlendirmek sonuç basamak önemli. İhracatın da 2016 senesinde büyümeye zait yardım sağlayacağını bekliyoruz.'

Kaynak: AA