2015 genel seçimlerinde Doğu ve Güney Doğu'da yüzde 50'lerden yüzde 35'lere düşen AKP'ye MAK Danışmanlık'ın yaptığı erken seçim anketinden de kötü haber geldi.

2015 genel seçimlerinde Doğu ve Güney Doğu'da yüzde 50'lerden yüzde 35'lere düşen AKP'ye son erken seçim anketinden de kötü haber geldi.

Elindeki son seçim anketini yayınlayan MAK Danışmanlık, Doğu ve Güneydoğu bölgesinde kritik bir oy gücü bulunan seçmenin tercihlerini araştırdı. Sonuçlarıyla 'şaşırtan' ankete göre HDP'ye bugüne dek görülmemiş bir oy oranı çıkarken, MHP'nin de 'yok denecek kadar' az bir yüzdelik bandında yer aldığı görüldü.

HDP oyları bakın nereden geldi: AKP seçmenini şaşırtacak harita

AKP'NİN OYLARI YÜZDE 9 DAHA DÜŞTÜ

2011 seçimlerinde Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da yüzde 51 alan AKP, 7 Haziran 2015 seçimlerinde yüzde 35'e düşmüştü. AKP'nin Doğu ve Güneydoğu kentlerinde büyük oy kaybı yaşadığı görüldü. Son yapılan ankette AKP'nin oy oranının Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da 9 puan daha düştü görüldü.

"AKP TEK BAŞINA HÜKÜMET OLACAK MI?"

Özellikle AKP ve HDP'nin seçim sonuçlarını etkileyecek kritik bir seçmen kitlesinin bulunduğu Doğu ve Güneydoğu bölgesinde halk tercihini hangi partiden yana kullacağını MAK Danışmanlık bölge halkına sordu. MAK, Kürt halkının yoğun olarak yaşadığı Doğu ve Güneydoğu'da 4 büyükşehir, 12 il ve 121 ilçede, bin 521 kişiye sorularak yaptığı araştırmasında, yaklaşık yüzde 45'lik kesimin "AKP tek başına hükümet olur." dediği ortaya çıktı.

[Haber görseli]

ERKEN SEÇİMİN 7 HAZİRAN'DAN FARKI...

Erken seçimde, sonucun 7 Haziran'dakiyle aynı çıkabileceğini ve koalisyon kurulacağını düşünenler yüzde 30 çıkarken, AKP'siz koalisyon ihtimali görenler yüzde 15'te kaldı.

[Haber görseli]


İşte o ankete göre partilerin son oy oranları:

Araştırmada yöneltilen "Yarın bir seçim olsa oyunuzu hangi partiye verirsiniz?" şeklindeki soruya, kararsızlar dağıldıktan sonra katılımcıların

-yüzde 51,8'i HDP,

-yüzde 26'sı AKP,

-yüzde 3,1'i CHP,

-2,9'u MHP cevabını verirken

-yüzde 14,2'si ise oy kullanmayacağını dile getirdi.

YÜZDE 20'Sİ KARAR DEĞİŞTİRDİ

"1 Kasım seçimlerinde, 7 Haziran 2015 seçimlerinde oy verdiğiniz partiden farklı bir partiye oy vermeyi düşünüyor musunuz?" sorusuna ise ankete katılanların yüzde 63,5'i "hayır, 7 Haziran'da oy verdiğim partiye oy vereceğim", yüzde 21,5'i "evet, 7 Haziran'da oy verdiğim partiden farklı bir partiye oy vereceğim." dedi.

BÖLGENİN EN BÜYÜK SORUNU: TERÖR

Araştırmada sorulan "Size göre şu anda ülkemizin en önemli gündem konusu nedir?" şeklindeki soruya ise katılımcıların yüzde 58'i 'terör/operasyonlar' cevabını verdi.

İŞTE BÖLGE BÖLGE AKP'NİN 2011 VE 2015'TEKİ ALDIĞI OY ORANLARI

[Haber görseli]

Cumhuriyet