Soma faciasının yaşandığı maden ocağının sahibi Alp Gürkan’ın, suç işlemek amacı ile oluşturulan örgüte üye olma, hileli iflas ve nitelikli dolandırıcılık suçlaması ile açılan davada 17 sanık arasında adının yer aldığı anlaşıldı. İlk duruşması 17 Haziran’da yapılacak davada sanıklar 21 yıla varan hapis istemi ile yargılanacak.

İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava dosyasında yer alan belgelere göre, anılan davanın açılmasına yol açan sürecin başında iş adamı Doğan Kasadolu'nun TMSF'ye yaptığı çağrılar ve Maliye Bakanlığı’na bağlı Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı’nın savcılığa yaptığı suç duyurusu yer alıyor. Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu’nun da (TMSF) geçtiğimiz hafta müdahil olduğu davanın temelini Korkmaz Yiğit’in Fon’a olan borçları nedeni ile mal kaçırması, sahip olduğu gayrimenkulleri başkalarının üzerine göstermesi ve Yiğit hakkında verilen iflas kararının hileli olduğu suçlaması yer alıyor. İddianameye göre, Yiğit, Bodrum’daki villa ve İstanbul’da bulunan yüzlerce dönüm arazinin sahibi olmasına karşın, tapuda bu arsaları başkalarının üzerine gösterdi.  Söz konusu gayrimenkuller hileli bir şekilde başka kişiler üzerinde yer aldı.

İLK KEZ KAMERALARIN KARŞISINA GEÇTİ

JET HIZI İLE ARSA SATIŞLARI
Sanıkların büyük bir bölümünü ise Yiğit’in mal kaçırmasına aracılık ettiği iddia edilen kişiler oluşturdu. Soma Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan da benzer suçlama ile karşı karşıya. Gürkan’a yönelik suçlama, Yiğit’in adamı olduğu iddia edilen sanık Mehmet Erdoğan’dan çeşitli tarihlerde arsa satın alma. İddianameye göre F.A.’ya ait 13431 metrekarelik arsa 1 kasım 2005’te Erdoğan’a satıldı. Erdoğan da bu arsayı 2 ay sonra Gürkan’a sattı. Yine F.Y.’ye ait 32186 metrekarelik arazi 27 Ocak 2005’te Erdoğan’a satıldı. Erdoğan da bu araziyi bir gün sonra Gürkan’a sattı.

Hayatının en gergin anları

 

‘PARAYI VERDİM DEKONT ALMADIM’
Alp Gürkan, geçtiğimiz yıl 15 Ağustos’ta savcılığa verdiği ifadede özetle: “Hakkımdaki suçlamaları kabul etmiyorum. Söz konusu arsaları, ileride değer kazanacağını düşünerek avukatımın tavsiyesi üzerine Mehmet Erdoğan’dan satın aldım. Arsa bedellerini avukatıma verdim. Paraların teslim edilip edilmediği konusunda bana bir dekont yada belge verilmedi.  Bu arsaları, imar planları çıktıktan sonra parça-parça sattım” dedi.

‘GERÇEKTE SATIŞ YAPILMADI’
Savcılığın tanık olarak dinlediği isimlerden Numan Bandırma ise, 8 yılı aşkın bir süreden Yiğit’in gayrimenkullerinin satışına aracılık ettiğini belirterek üç isme yapılan satışların hileli olduğunu öne sürdü. Bandırma ifadesinde özetle şunları söyledi: “Firdevs Erentuğ, Alp Gürkan ve Kemal Gülman gerçekte bu gayrimenkulleri satın almadı. Herhangi bir ödeme yapmadılar. Sadece tapuda devir işlemi yapılmadı. Satışı ve devri yapılan tüm gayrimenkullerin gerçek sahibi Korkmaz Yiğit.”

BİZDE KAZMA ONLARDA ROBOT

'BABAMA OLAN BORCUNU ÖDEMEDİ'
Davanın mağdurları arasında iki isim bulunuyor. Bunlar, Haziran 2008’de intihar ederek yaşamına son veren Banker Kastelli olarak bilinen Abidin Cevher Özden’in oğlu Süleyman Cemil Bahadır ve TMSF'nin harekete geçmesini sağlayan Doğan Kasadolu... Bahadır, 12 Şubat 2012’de Mali Şube Polisi’ne verdiği ifadede, babasının piyasaya olan borçları nedeni ile intihar ettiğini söyledi. Bahadır, Korkmaz Yiğit’in babasına 7.5 milyon lira borcu olduğunu, bu borcun ödenmediğini öne sürdü. Bahadır, Yiğit’in mal kaçırdığına dair TMSF dâhil birçok ilgili kuruma başvuruda bulunduğunu anlattı. 

17 SANIKLI DAVA
12. Ağırı Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan davanın 17 sanığı arasında Korkmaz Yiğit, Yiğit’in oğulları Kahraman ve Mert Yiğit, amcaları Gürbüz Yiğit, iş kadını Sema Cıngıllıoğlu, işadamı Kemal Gülman oğlu Lemi Gülman, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan, Metal Yapı’nın sahibi Ömer Saçaklıoğlu, Garanti Koza İnşaat A.Ş.’nin müdür yardımcısı Kemal Kömür gibi isimler bulunuyor. Sanıklar 7 ile 21 yıl arasında değişen sürelerde hapis istemi ile yargılanacak.

ÜYELİKLERİNE SON VERİLDİ 

Korkunç itiraf

 

Bu arada Öğrencilerle dün saat 22.00 sıralarında İTÜ Genel Sekreteri Tayfun Kindap ile birlikte görüşen İTÜ Maden Fakültesi dekanı Prof. Dr. Fatma Arslan, dekanlık tarafından, Soma Holding patronları Alp Gürkan ve İsmet Kasapoğlu'nun İTÜ Maden Fakültesi Akademik Danışma Kurulu üyeliklerine son verildiğini açıkladı.

Öğrencilerin bugün 14.00'de İTÜ Maden Fakültesi önüne bir açıklama yapması bekleniyor.

Öğrenciler Maden Fakültesi'ni işgal etti

[email protected]