Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine hukuki destek vermek için ilçede bulunan Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) Genel Başkanı Selçuk Kozağaçlı ve bazı yönetim kurulu üyelerinin darp edilerek gözaltına alındığı bildirildi.

AVUKATLAR BÖYLE GÖZALTINA ALINDI / Foto Galeri

Selçuk Kozağaçlı ve bazı yönetim kurulu üyeleri, maden kazasında hayatını kaybeden işçilerin ailelerine hukuki destek vermek için Soma’ya gitmişti.

İzmir Baro Başkanı Ercan Demir'in verdiği bilgiye göre, avukat Efkan Bolaç, Eğitim-Sen binasına doğru yürürken gözaltına alınmak istedi. İzmir ve Ankara Barosu'na bağlı avukatlar da polise itiraz etti. Çıkan gerginlik sırasında Bolaç ile birlikte 8 avukat gözaltına alındı. Gözaltına alınan isimler arasında ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Güray Dağ, Özgür Dinçer Çalım, Fatma Demirer ile İzmir Barosu'ndan Nergis Tuba Aslan, Ayşegül Karpuz ve Fatma Kara da var.

Öte yandan İzmir Barosu bir ekip oluşturdu ve Soma'ya gönderdi.

Gözaltına alınan avukatlar ellerine plastik kelepçe takılarak spor salonunda bekletildi.

İzmir Barosu Başkanı Ercan Demir, avukatların gerekçe gösterilmeden gözaltına alındıklarını söyleyerek, "Gerekçe olmadığına göre şunu anlıyoruz ki bu arkadaşlarımızın orada bulunması ve yaptıkları çalışmalardan rahatsız oldular. Şu an spor salonunda elleri ters kelepçeli bekletiliyorlar. Savcıya çıkarılacaklar deniyor ama bir avukat neden kelepçelenir savcı önüne çıkarılır anlamış değilim" dedi.

 

SAĞLIK KONTROLÜNE GÖTÜRÜLECEKLER

Gözaltına alınanlar Soma Linyit Spor Salonu'na getirildi. Buraya gelen CHP Manisa Milletvekili Özgür Özel, spor salonuna girip bilgi aldı. Daha sonra gazetecilere açıklama yapan CHP'li Özel, "Buradaki insanlar hiçbir gerekçe gösterilmeden gözaltına alındı. Polis kimlik kontrolü yaptıktan sonra gözaltı işlemi uygulamış. Bu insanlar neden bu spor salonuna getirildi, sanırım 4 bin kişiyi gözaltına almak istiyorlar. Aralarında avukatların da bulunduğu 31 kişi gözaltında tutuluyor. Gözaltındakilerden ikisi yaralı, birinin kolu kırık ya da çıkık, diğerinin ise yüzünde kanama var. Hastaneye götürmek istedik ancak arkadaşları serbest kalana kadar yanlarından ayrılmayacaklarını söylediler. Birkaç arkadaşımız da ters kelepçe yapılması nedeniyle bileklerinde kabarma var" diye konuştu.

Özel, gözaltına alınanların serbest bırakılması için iki milletvekilinin Başsavcıyla görüşmeye gittiğini kaydetti. Bu arada, yakınlarını maden faciasında kaybettiğini belirten Emre Çulha, spor salonu önünde gözaltılara tepki gösterdi. Resmi açıklamalarda ölü sayısının kasıtlı olarak az söylendiğini iddia eden Çulha, gözyaşları içinde tepkilerini dile getiren insanların gözaltına alınmamasını istedi. Ayrıca bir grup avukat da kimliklerini gösterdikten sonra spor salonuna girdi. Spor salonu önünde kalabalığın artması üzerine de takviye Çevik Kuvvet polisleri sevk edilerek geniş güvenlik önlemi aldı.

Bu arada avukatların ifadesinin Cumhuriyet Savcısı tarafından alınacağı, bunun için önce sağlık kontrolüne götürülecekleri bildirildi. Gözaltındakilerin tutuldukları spor salonunda "Baskılar bizi yıldıramaz" diye slogan attıkları duyuldu. Avukatların dışında gözaltına alınanların da Somalı gençler olduğu bildirildi.

ÇHD Başkanı Selçuk Kozağaçlı böyle gözaltına alındı:

 

AVUKATLAR SERBEST KALANA KADAR OTURMA EYLEMİ

Çağdaş Hukukçular Derneği, Ankara Barosu ve İHD üyeleri, Soma'da gözaltına alınan avukatlar serbest kalana kadar Ak Parti Ankara İl Başkanlığı önünde oturma eylemi başlattı.