Yargıtay Birinci Başkanlığı, Balyoz, Askeri Casusluk, Hrant Dink, Devrimci Karargah davalarına bakan mahkemelerin kararlarını onayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyeleri hakkında “hukuka aykırı” kararlar verdikleri gerekçesiyle soruşturma başlattı. Soruşturma kapsamında ilk olarak şikâyetçilerin ifadesi alınacak.  

Bir döneme damga vuran özel yetkili mahkemelerin kapatılmasının ardından burada görev yapan hâkim ve savcıların neredeyse tamamı Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK) tarafından görevinden uzaklaştırıldı. 

“Hukuka aykırı” olduğu iddia edilen kararları veren hakimlerden sonra mahkemelerin verdiği bu kararları onaylayan Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyeleri hakkında da inceleme başlatılmıştı. Şikâyet dilekçelerini değerlendiren Yargıtay Birinci Başkanlık Kurulu incelemesini bitirdi ve Yargıtay 9. Ceza Dairesi üyeleri hakkında soruşturma başlattı. Yargıtay 15. Ceza Dairesi’nin yürüteceği soruşturma kapsamında aralarında emekli Orgeneral Çetin Doğan, Koramiral Abdullah Can Erenoğlu, emekli Albay Dursun çiçek ve emekli Albay Hakan Büyük’ün de aralarında olduğu şikayetçi olan tüm Balyoz Davası sanıklarına tebligat gönderildi. Bulundukları illerdeki adalet komisyonlarında alınacak olan şikâyetçi ifadeleri daha sonra Yargıtay’a gönderilecek. Şikâyetçi ifadelerinin ardından Yargıtay 9. Ceza Dairesi Başkanı ve üyelerinin de şüpheli olarak ifadeleri alınacak.   

‘Takipçisi olacağız’ 
Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan avukat Hüseyin Ersöz, Yargıtay 9. Ceza Dairesi’nin sadece Balyoz davasında değil, Atabeyler davası, İstanbul Askeri Casusluk davası ve Hanefi Avcı’nın da yargılandığı Devrimci Karargah davalarında da hukuka aykırı kararlar verdiğini söyledi. Kumpas yargılama süreçlerinin tam anlamıyla açıklığa kavuşturulması yönünden Yargıtay üyeleri hakkında başlatılan soruşturmayı önemsediklerini söyleyen avukat Hüseyin Ersöz, “Takipçisi olmaya da devam edeceğiz” dedi.

Milliyet