ANKARA

Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, 'Kış mevsiminde kan bağışı azaldı ama kan kullanımı aynı şeki̇lde devam edi̇yor. Halkımızı kan bağışına davet edi̇yorum” dedi.

Akar, kan bağışlarının mevsim şartları dolayısıyla azalması üzerine yazılı açıklama yaptı.

Akar açıklamasında, havaların soğumasıyla birlikte kan bağışında da düşüşler yaşanmaya başladığına ama kana olan ihtiyacın aynı şekilde devam ettiğine dikkati çekerek, 'Türk Kızılayı olarak Türkiye'nin dört bir tarafındaki hastanelerde kan bekleyen hastalar için diğer bölgelerdeki stoklarından kan transferi yapıyoruz. Kritik seviyenin altına inen kan stoklarını arttırmak için vatandaşlarımızı duyarlılığa davet ediyoruz' ifadelerini kullandı.

Stoklar kritik seviyenin altında

Geçen yıl 1 milyon 937 bin 940 ünite kan bağışı alındığını hatırlatan Akar, kan stoklarında yaşanan azalmanın etkileriyle ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:

'Vatandaşımızın bağışı olan kanlar 17 bölge kan merkezimizde işleniyor, testlerden geçiyor ve kullanıma hazır hale getiriliyor. Acil durumlarda gerekli olan kanı karşılamak için tüm birimlerimiz alarm durumuna geçiyor ve o bölgede kan stoğu eksikse diğer bölgelerden transfer ediliyor. İstanbul'daki ve Diyarbakır'daki bombalı saldırılar sonrası yaralanan insanların tedavisi için gerekli olan kanın sevkiyatı buna örnek gösterilebilir. Bu tür durumlarla karşılaştığımızda bir sorun yaşamamak için ülke genelindeki kan stoklarımızın günlük 8 bin ve üzerinde olması gerekiyor. Hali hazırda ise kan stoklarımızda yüzde 30 azalış söz konusu. İstenmeyen durumlarla karşılaşmamak için vatandaşlarımızı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. Biliyoruz ki acil durumlarda verilen kan değil, tüm testleri yapılmış ve kullanıma hazır hale getirilmiş kan hayat kurtarır.'

Muhabir: Seyit Ahmet Aytaç

Kaynak: AA