MUĞLA

Başbakan Binali Yıldırım, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinde düzenlenen yemekte, sivil toplum kuruluşları temsilcileri, şehit yakınları ve gazilerle bir araya geldi.

Sivil toplum kuruluşlarının demokrasinin vazgeçilmez unsurlarından olduğunu ifade eden Yıldırım, sivil toplum temsilcilerinin, şehit ailelerinin, gazilerin şehrin ortak aklı olduğunu belirtti.

"Milletin bize yetki vermesi, güç vermesi tek başına bir anlam ifade etmez"

Her gittikleri yerde sivil toplum kuruluşlarının görüşlerine, düşüncelerine önem ve öncelik verdiklerine işaret eden Yıldırım, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Demokrasinin gelişmesinin sağlanması için mutlaka ve mutlaka sivil topum örgütlerinin çok daha etkin konuma gelmesi lazım. Gelişmiş ülkelerin demokrasisini ölçerken sivil toplum kuruluşlarının sayısına, onların etkinliklerine bakılıyor ve ona göre demokrasisine bir ölçü veriliyor. Sivil toplumuna güvenmeyen bir siyaset kurumu demokraside yer alamaz. 15 yıldır hep bu anlayışla hareket ettik. Toplumun bütün paydaşlarıyla beraber hareket edeceğiz dedik. Milletin bize yetki vermesi, güç vermesi tek başına bir anlam ifade etmez."

Başbakan Yıldırım, yemekte şehit yakınlarının da olduğunu anımsatarak, ülkenin bekası, vatanın bölünmez bütünlüğü için canını seve seve veren şehitlere Allah'tan rahmet diledi, gazilere şükranlarını sundu.

Her bir şehidi ay yıldızlı bayrağın yıldızı olarak gördüklerini anlatan Yıldırım, "Bizlere düşen görev şehitlerimizin emanet ettiği vatanımızı, bayrağımızı, bağımsızlığımızı, ezanımızı, kardeşliğimizi sürdürmek. Onlara olan vefa borcumuzu ancak böyle ödeyebiliriz. Demokrasimizi daha da geliştirmek, hukuk devletini çok daha ileriye götürmek bizim şehitlerimiz anısına yapabileceğimiz en güzel şeydir. Şehitlerimizin çocukları, eşleri, anne ve babaları bize, millete emanettir. Sizler bizim göz bebeğimizsiniz. Şehitlerimizin emanetine sahip çıkmak hepimizin namusudur, sizlerin onuru bizlerin onurudur." şeklinde konuştu.

"Engelliler evin karanlık odalarına kapatılırdı"

Her zaman 80 milyon vatandaşı bir gördüklerini vurgulayan Yıldırım, şunları söyledi:

"AK Parti iktidarı boyunca sosyal devlet olma yolunda çok büyük aşama kaydettik. Türkiye dünyanın birçok ülkesinden daha fazla sosyal destek yapan bir ülke. Desteğe, devletin dokunuşuna ihtiyacı olan bütün kesimlere gereken desteği yapıyoruz. 2002'de sosyal desteklerin toplamı 1,8 milyar, bu sene 45 milyar olarak sağladık. Kaç kat arttığını hesap edin. 30 kata yakın bir artış var. Engelliler konusunda müthiş düzenlemeler yapıldı. Maalesef engellilerin hayata katılımını bırakın, engelliler evin karanlık odalarına, insanların ulaşmayacağı yerlere kapatılırdı gelen giden misafirler görmesin diye. Bugün engelliler her yerdeler, hayatın içindeler. İletişimde, ulaşımda, sanatta, eğitimde var. Daha geçen gün bin 500 engelli öğretmen ataması yaptık, bin 500 kadroya o kadar engelli bulamadık. Bunlar tabii ki yapılacak. Sosyal devlet olmanın, milletin emrinde olmanın gereği de bu, biz bir lütufta bulunmuyoruz. Biz geçmiş dönemlerde yapılmamış olanları, yapmanın gayreti içerisindeyiz."

Muhabir: Mümin Altaş, Muhammed Ali Toruntay

Kaynak: AA