Soruşturma izni istenmedi İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, Hrant Dink’in öldürülmesine ilişkin dönemin İstanbul Valisi Güler, İstihbarat Daire Başkanı Akyürek, Trabzon Emniyet Müdürü Altay, İstanbul Emniyet Müdürü Cerrah, Trabzon Jandarma Alay Komutanı Öz’ün de aralarında bulunduğu 30’u aşkın kamu görevlisi hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, örgütlü suç kapsamında olduğu için memurların yargılanmasına ilişkin 4483 sayılı yasadaki süreci işletmeyerek, soruşturma izni talep etmedi. İfadelerin alınmasına önümüzdeki günlerde başlanması bekleniyor. Güler ise “Hakkımda soruşturma yok” dedi.

Güler, Akyürek, Altay, Cerrah ve Öz dahil 30’u aşkın kamu görevlisine Dink soruşturması başlatıldı

Dört yıl geç kalan karar

HİLAL KÖSE

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dinkin 2007’de öldürülmesine ilişkin dönemin İstanbul Valisi Muammer Güler, İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Trabzon Emniyet Müdürü Reşat Altay, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Özün de aralarında bulunduğu 30u aşkın kamu görevlisine soruşturma başlatıldı.

İstanbul Cumhuriyet Savcısı Mustafa Çavuşoğlu, Dink ailesinin 17 Ocakta yaptığı suç duyurusu üzerine Trabzon ve İstanbul Emniyeti ile Trabzon jandarma görevlileri hakkında soruşturma başlattı. Savcılık, örgütlü suç kapsamında olduğu için memurların yargılanmasına ilişkin 4483 sayılı yasadaki süreci işletmeyerek, şüpheliler hakkında soruşturma izni verilmesini talep etmedi. Dinkin ölümünün dördüncü yılında, savcılığa yapılan başvuru, AİHM kararının uygulanması yönünde adli süreci başlatmış oldu. Şüphelilerin ifadelerinin alınmasına önümüzdeki günlerde başlanacak.

Dink ailesinin, dilekçesinde kamu görevlilerinin İhmali davranışla adam öldürmek, delilleri gizlemek ve yok etmek gibi suçlardan yargılanması talep edildi. Dilekçede, Şüpheliler aldıkları bilgiler çerçevesinde uyarıya da yasadan kaynaklanan görevlerini yerine getirerek önlem almış olsalardı Dinkin öldürülmesine engel olacaklardı. Olmadılar. O halde eylemleri ihmalle insan öldürmedirdenildi. Ergenekon sanığı Prof. Mehmet Haberalın sağlık durumunun tutuklu yargılanmasına engel teşkil etmediğine dair raporu yargıdan gizlenmesiyle ilgili süreçte 4483 sayılı yasanını işletilmediği vurgulandı.

‘Niyetleri yok’ Dink davasının dünkü duruşması öncesi Dink’in arkadaşları “Faşistler vuruyor, AKP koruyor”, “Faşizme inat kardeşimsin Hrant” sloganlarıyla Dolmabahçe’den Beşiktaş’taki Barbaros Parkı’na yürüdü. Öldürülen Ümit Kaftancıoğlu’nun gelini Canan Kaftancıoğlu, savcı Doğan Öz’ün eşi Sezin Öz, gazeteci Uğur Mumcu’nun oğlu Özgür Mumcu’nun da aralarında bulunduğu grup adına Yavuz Bingöl açıklama yaptı. Bingöl, “Hükümetin bu cinayetin sahiden aydınlatılması, böylece devletin biraz daha temizlenmesi için parmağını oynatmaya niyeti yok. Hangi kirli ve gizli ittifakın icabı, bilemiyoruz” dedi

‘Faşistler vuruyor AKP koruyor’

Hrant Dinkin arkadaşları, Dolmabahçede bir araya gelerek Faşistler vuruyor, AKP koruyor”, sloganlarıyla Beşiktaştaki Barbaros Parkına yürüdü. Öldürülen Ümit Kaftancıoğlunun gelini Canan Kaftancıoğlu, savcı Doğan Özün eşi Sezin Öz, gazeteci Uğur Mumcunun oğlu Özgür Mumcunun da aralarında bulunduğu grup adına açıklama yapan müzisyen Yavuz Bingöl Hükümetin bu cinayetin sahiden aydınlatılması, böylece devletin biraz daha temizlenmesi için parmağını oynatmaya niyeti yok. Gerçek katilleri koruyan mekanizmaya hükümet de dahildir dedi. Bingöl, AİHMnin ırkçı, kusurlu dediği yargıçların ve güvenlik güçlerinin hâlâ görevde olduklarına dikkat çekerek hükümete şöyle seslendi: Böyle bir cinayeti soruşturmayacaksanız, yargılamayacaksanız savcılarınız, mahkemeleriniz niye var? Hrantın öldürülmesinden sonra yaşananlar, hepsini gayrimeşru kılıyor. Ya da belki umursamıyorlar! Televizyonu açıp Mısırda olup bitenleri seyretsinler. Günün birinde birileri hatırlatır.

Cumhuriyet