Çatışmalardan kaçan Suriyeliler, sınırdaki Türk askerlere teslim olurken, kaçanlara ateş edilmesi nedeniyle kurşunların Türkiye tarafına ulaşması üzerine belediye hoparlörlerinden vatandaşlara dışarı çıkmamaları ve sınır bölgesine yaklaşmamaları yönünde uyarı anonsları yapılmaya başlandı.

İç karışıklığın olduğu Suriye'nin sakin kenti olarak bilinen Rakka'da son günlerde başlayan çatışmalar, Şanlıurfa'nın Akçakale İlçesi'ne 1 kilometre uzaklıktaki Talabyad İlçesi'ne de sıçradı. 2 gündür süren çatışmalar bugün şiddetlenirken, onlarca Suriyeli evlerini terk edip sınır bölgesine gelerek Türkiye'ye sığınmaya başladı. Silah seslerinin ve dumanların yükseldiği ilçeden kaçan 50'yi aşkın kişi, sınırdaki Türk askerlerine teslim olarak sığınma talebinde bulundu. Türkiye tarafına alınanlar ilçede kurulu bulunan çadır kente yönlendirilirken, kaçanların peşinden ateş edilmesi üzerine güvenlik güçleri alarma geçti. İlçeye asker takviyesi yapılırken, Türkiye tarafına mermilerin gelmesi üzerine sınırdaki önlemler artırıldı. Suriye tarafında meydana gelen çatışmalar nedeniyle ateşlenen silahlardan çıkan mermilerin Türkiye tarafına gelmesi üzerine Kaymakamlık tarafından belediye hoparlörlerinden vatandaşlara dikkatli olmaları yönünde uyarı anonsları yapıldı. Suriye tarafında halen silah sesleri yükselirken, sınırı geçerek Türkiye tarafına gelenler ilçedeki çatışmalarda çok sayıda kişinin öldüğünü söyledi.

Öte yandan, Suriye kasabasındaki bazı evlerin çatılarına PKK'nın renklerini simgeleyen; sarı, kırmızı, yeşil renkli bezler asıldığı görüldü. Yaşanan gelişmelerin ardından Suriye'ye açılan Akçakale Sınır Kapısı giriş ve çıkışlara kapatıldı.

ÇATIŞMALAR SÜRÜYOR

Akçakale'ye 1 kilometre uzaklıktaki Suriye'nin Rakka şehrine bağlı Telebyad İlçesi'nde ordu askerleri ile muhalifler arasında başlayan çatışmalar şiddetini artırarak sürüyor.

Silah, top ve bomba seslerinin yükseldiği Suriye'de yaşanan şiddetli çatışma, Akçakale'de de vatandaşlar tarafından tedirgin şekilde takip ediliyor. Şiddetli çatışmalardan kaçan aralarında bazı yaralıların da bulunduğu çok sayıda Suriyeli, sınırı geçerek Türkiye'ye gelmeye devam ediyor. Yaralı olan Suriyeliler kentteki hastanelerde tedavi edilirken, çocuklarıyla evlerini terk ederek Türkiye'ye gelenler ise Akçakale'de bulunan Süleyman Şah Çadır Kent'e yerleştirildi.

Silah seslerinin duymadığı ve bombalanan yerleşim birimlerinden dumanların yükseldiği ilçede muhaliflerin, Türkiye sınırına birkaç yüz metre mesafedeki Telebyad Sınır Kapısı'nı ele geçirmeye çalıştığı bildirildi. Şiddetli çatışmaların sürdüğü Suriye tarafından seken bazı mermiler ile Akçakale'deki evlere isabet etti.

Yetkililer, vatandaşların dışarı çıkmamaları ve sınır bölgesine yaklaşmaması için belediye hoparlörlerinden anonslar yapmayı sürdürürken, sınırdaki güvenlik önlemleri de en üst seviyeye çıkarıldı.

SURİYE'DEN SEKEN KURŞUN 3 KİŞİYİ YARALADI

Akçakale Sınır Kapısının karşısında bulunan Suriye tarafındaki Tellebyat Mıntıka Müdürlüğünde yaşanan çatışmalarda yaralananlar, 8 kişi Akçakale Devlet Hastanesi'ne götürüldü.

Uzun namlulu silah, Roketatar, fosfor bombasının kullanıldığı çatışmada, Akçakale İlçesi'nde oturdukları evin damında biber salçası çıkaran Fadile Bayat (24) ile sırtında bulunan kızı Medine Bayat (1) Suriye tarafından seken kurşunlar sonucu yaralandı. Çatışmada ayrıca Emine Emiroğlu (20), isimli kadında seken kurşunlardan yaralandı. Akçakale Devlet Hastanesine kaldırılan 3 yaralının sağlık durumunun iyi olduğu öğrenilirken, şiddetli çatışmada Fevzi Çakmak Mahallesi'nde bulunan özel bir öğrenci yurduna Roketatar mermisi düştü. Akçakale Belediye Başkanı Abdülhakim Ayhan'ın Fatih Sultan Mehmet Mahallesi'ndeki bulunan 2 katlı evinin duvarına ise 2 adet mermi isabet etti. Çatışmaların devam ettiği Suriye'de yaralılar için çok sayıda ambulans hastanede hazır bekletilirken, sınır köylerinden yaralıların gelmesi bekleniyor.