KİLİS

Ramazan Bayramını ülkelerinde geçirmek isteyen Suriyelilerden oluşan son grup, Kilis'in Öncüpınar Sınır Kapısı'ndaki işlemlerinin ardından ülkelerine gitti.

İç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan ve bayram için 10 gün önce sınır kapısından ülkelerine gitmeye başlayan Suriyelilerin dönüşleri bugün mesai saati sonunda tamamlandı.

Polis ve jandarma ekipleri nezaretinde sınır kapısına giden Suriyeliler, Göç İdaresi İl Müdürlüğü tarafından kurulan merkezde kayıtları yapıldıktan sonra ülkelerine gönderildi.

Essalame Gümrük Kapısı Müdürü General Kasım Kasımi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, gümrük kapısında sağlanan kolaylıklardan dolayı geçişlerin her geçen gün arttığını söyledi.

Kasımi, Fırat Kalkanı Harekatı sonrası bölgede güven ve huzurun hakim olduğunu, bu nedenle ülke dışındaki insanların tekrar dönüş yoluna çıktığını ifade ederek, "Şu ana kadar çocuklar dahil gelenlerin sayısı 68 bin 238 oldu. Bu sayı beklediğimizden daha fazla. Bayram için gelenlerle görüştüğümüzde yüzde 10'u geri dönmemek istediğini söylüyor." diye konuştu.

Geçişlerin daha seri olması için Öncüpınar Gümrük Sahası'nda ikinci bir kontrol noktası kurulmasının Suriyelileri çok mutlu ettiğini anlatan Kasımi, bayramlaşma amacıyla Suriye'ye gidenlerin dönüş işlemlerinin 28 Haziran Çarşamba 08.00'de başlayıp, 14 Temmuz Cuma 17.00'de tamamlanacağını sözlerine ekledi.

Muhabir: İzzet Mazi

Kaynak: AA