‘Amaç: Halk ayaklanması’ Ankara Emniyeti’nin Gezi eylemleri nedeniyle gözal-tına alınan 23 kişi hakkında düzenlediği fezlekede, eylemlerin amacının “halk ayaklanması çıkartarak anayasal düzeni değiştirmek” olduğu savunuldu. Fezlekede sadece şüphelilerin yanı sıra siyasi partilerden sivil toplum örgütlerine toplumun hemen her kesimine yönelik suçlamalar sıralandı.

İsim isim suçlama CNN, BBC, El Cezire, Reuters gibi uluslararası basın organlarının dezenformasyon yaptığı ileri sürülen fezlekede, CHP’li Aylin Nazlıaka ve İzzet Çetin ile İşçi Partisi, Ulusal Kanal, TMMOB, ÇHD, TTB, Ankara Barosu, İHD ve ATO da kara propaganda yapmak, yargıya psikolojik baskı uygulamakla suçlandı. ALİCAN ULUDAĞ

Gezi fezlekesinde suçlular: Muhalefet partileri, sivil toplum örgütleri gazeteciler, sanatçılar, CNN, BBC, The Economist, Ulusal Kanal, İHD...

Bir tek zor tutulan yüzde 50 suçsuz

ALİCAN ULUDAĞ

ANKARA - Ankara Emniyet Müdürlüğü’nün Gezi Parkı eylemlerinin ardından düzenlenen “terör” operasyonlarında gözaltına alınan 23 kişi hakkında düzenleyip savcılığa gönderdiği 86 sayfalık fezlekede, eylemlerin amacının “kaos ortamı oluşturarak halk ayaklanması çıkarmak suretiyle anayasal düzeni değiştirmeye yönelik” olduğu savunuldu. Emniyet’in suçlamalarından yalnız gözaltına alınan şüphelilerin değil, herkesin payını aldığı fezlekede, örgütsel yapı içinde olmayan eylemlere katılan kişilerin, “Hükümet karşıtı basın yayın kuruluşları, gazeteciler, sivil toplum örgütleri, taraftar grupları ile sanat camiası mensupları ve marjinal gruplar tarafından kışkırtıldığı ve yönlendirildiği” öne sürüldü. Fezlekede, uluslararası medya da eleştirildi. Fezlekede, Gezi eylemlerine yönelik Emniyet’in “analizi” şöyle oldu:

* ‘İP öncülük etti’ Ankara’daki Taksim Gezi Parkı protesto eylemleri, marjinal sol gruplar ve İşçi Partisi (İP)/TGB öncülüğünde 31 Mayıs tarihinde Kızılay YKM önünde başlamıştır. Olayların başlangıcında ve gelişimde marjinal sol gruplarla İP’nin belirgin şekilde öncülük yaptığı, Ulusal Kanal üzerinden yapılan kara propaganda ile özellikle hükümete muhalif olan kitlelerin manipüle edilmesi amaçlanmıştır. Ulusalcı görüşe mensup şahıslar ve marjinal sol gruplarca sürdürülen protesto eylemlerine, polisle çatışma ortamının oluşması üzerine, eylem yapmak için fırsat kollayan terör örgütlerinin de destek verdiği, grupları yönlendirmeye çalıştıkları gözlenmiştir.
* Sanatçılar kışkırttı Eylemlere katılan şahısların çoğunluğunun örgütsel bir yapı içerisinde olmamasından dolayı, hükümet karşıtı basın yayın kuruluşları, gazeteciler, sivil toplum örgütleri, taraftar grupları ile sanat camiası mensupları ve marjinal gruplar tarafından eyleme katılan şahıslar kışkırtılmış ve yönlendirilmiştir.

* Sivil toplum örgütleri TMMOB, ÇHD, TTB, Ankara Barosu, İHD, ATO gibi hükümet muhalifi sivil toplum örgütleri; eylemci gruplara kamuoyu desteği sağlamaya, yargı ve Emniyet teşkilatı üzerinde psikolojik baskı oluşturmaya çalışmışlar, eylemcileri Ankara’daki müdahalelerde polis tarafından yapıldığı iddia edilen orantısız güç kullanımı ile ilgili, savcılığa bireysel olarak suç duyurusu yapılması yönünde teşvik etmişlerdir. Gözaltına alınan protestoculara destek vermek amacıyla CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ve CHP Ankara Milletvekili İzzet Çetin, eylemcilerin gözaltına alınmasına karşı çıkarak engellemeye çalışmışlardır ve akabinde emniyet müdürlüğüne gelerek Emniyet ve yargı mensupları üzerinde siyasi baskı kurmaya çalışmışlardır.

Cumhuriyet