Cumhuriyet/Ankara- Seviye Belirleme Sınavı yerine uygulanacak yeni ortaöğretime geçiş sistemiyle ilgili açıklama yapılıyor. Yeni sistemde 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek.

Sisteminde fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile inkilap tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak.

Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, yeni sınav sistemiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada yapılan değişikliğin "güncelleme" olacağının altını çizdi. Bakan Avcı’nın konuşmasından satır başları şöyle;

- İktidara geldiğimizde kararlı ve istikrarlı bir şekilde eğitim alt yapısını güçlendireceğimizi, sınav odaklı eğitim sistemimizi okul odaklı yapacağımızı beyan ettik.

- Kısa vadede merkezi sınav sistemini kaldırıyoruz. Ortada test sınavlar yerine açık uçlu klasik sınavlar yapmayı, tabletlerden yararlanmayı ve yerleştirmeyi yapmayı planlıyoruz. Uzun vadede ise sadece eğitim-öğretim süreci değil, sosyal, sanatsal sürecinin değerlendirdiği bir yaklaşımı hayata geçirmeye çalışıyoruz.

- 2013-2014 döneminden itibaren okullara alternatif olarak çıkan kurumlara artık ihtiyaç duyulmayacak.

- 'Eğitim hayat boyu devam eder' gerçeğinden hareketle yeni sistem hazırlandı.

- Yeni sistemin hayata geçmesi için kadrolarımız hazır.

- Eğitimin bir görev değil, ağır bir sorumluluk olduğunu hatırlatmak istiyorum. Sorumluluğumuz öğrencilerimize, ülkemize ve dünyamıza karşı. Herkesin bu sorumlulukla hareket etmesi gerektiğini bir kez daha vurgulamak istiyorum.

- Branş öğretmenlerine daha çok kontenjan ayırıyoruz. Bu derslerin öğretmenlerinin eksik olan illere yönlendirmeyi düşünüyoruz. Hem branş dağılımında hem de illere göre dağılımı buna göre yapmaya çalışıyoruz.

- Tüm eğitim kurumlarımızın kullanabilmesini istiyoruz bu sistemin.

- Yazılılardan 6 dersten birer tanesini denetimli olarak yapmak.

 

Yeni sistemde neler olacak?

- Merkezi değerlendirmeler her dönem iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere, akademik takvime göre işlenen müfredatı kapsayacak şekilde yapılacak.

- Merkezi değerlendirmeler her dönem iki okul gününe yayılarak yapılacak o günlerde okullar tatil edilecek.

 

Yanlışlar doğruları götürmeyecek

- Sorular çoktan seçmeli (4 seçenekli) olacak.

- Yanlış cevaplar doğru cevapları etkilemeyecek.

 

Testler kalkıyor

- Merkezi değerlendirmelere açık uçlu soruları da içerecek.

- Tabletler eğitimin unsuru haline getirilecek.

- Öğrenciler merkezi sınavları kendi okullarında girecek. Öğretmenler merkezi sınavlara kendi okullarından farklı okullarda girecek.

Sınavlardan bir tanesi merkezi yapılacak

- Yeni ortaöğretime geçiş sisteminde, 2013-2014 eğitim öğretim yılından başlayarak 6 temel ders için 8. sınıfta öğretmen tarafından dönemsel olarak yapılan sınavlardan bir tanesi merkezi gerçekleştirilecek.

-Yeni ortaöğretime geçiş sisteminde fen ve teknoloji, matematik, Türkçe, yabancı dil, din kültürü ve ahlak bilgisi ile İnkilap Tarihi ve Atatürkçülük dersleri, merkezi değerlendirme sistemi kapsamında olacak. Merkezi değerlendirmeler iki yazılısı olan derslerden birincisi, üç yazılısı olan derslerden ise ikincisi olmak üzere yapılacak.

- Ortaöğretime yerleştirmede, öğrencinin 6, 7 ve 8. sınıf yıl sonu başarı puanlarının aritmetik ortalamasının yüzde 30'u ile 8.sınıf ağırlıklandırılmış merkezi sınav puanının yüzde 70'inin toplamı, yerleştirmeye esas puanı oluşturacak.

Avcı: 36 ayrı sınav söz konusu değil

Sınav detaylarının açıklanmasının ardından Bakan Avcı sistemle ilgili konuştu: " Bu tabloda anlatılanları vatandaşlarımız çok karmaşık zannedebilirler. Oysa ki bunlar zaten yapılıyordu. Açıkladıklarımız nu hesaplamaların güncelleştirilmiş hali. Anlatırken biraz karmaşık gibi görünüyor ama aslında çok basit. Birkaç cümle işle özetlemek gerekirse yapılmaktan olan şudur: Çocuklarımızın ortaöğretim kurumlarına geçişlerinde tek bir sınavı ortadan kaldırıyoruz. Çocuklarımız ortaokula başladıkları günden itibaren koşturmanın içine giriyorlar. Telafisi olmayan bir sınavın yerine yeni bir sınav getirmiyoruz. Sene içinde zaten yapılmakta olan yazılı sınavlar var. Çocuklar sınıflarda yazılılara giriyorlar. Yaptığımız bu yazılılardan birer tanesini daha kontrollü yapmak. Çocuklar yine sınıflarına sınavlara girecekler. Sınav stresi yaşamayacaklar. Yanlışlar doğruları götürmeyecek. Bu yazılı sınavları daha denetimli hale getiriyoruz. İnşallah okullarda yapılmakta olan sınavları daha denetimli daha güvenilir hale getirmenin ilk adımıdır bu. Bazı basın yayın organlarında iddia edildiği gibi 36 ayrı sınav söz konusu değildir. Ece Ayhan’dan bir dize aklıma geliyor ama biraz yanlış anlaşılabilir… Başını okumazsan bu sefer de Ece Ayhan’ı sansürledi diyebilirler ama bu açıklamadan sonra sanırım demezler… Sistemin özü budur. Çocuklarımızı, velilerimizi rahatlatmak. Basit güvenli gerilimsiz sınavlar. Çocuklar bunu çok iyi biliyor. Çocuklardan rica ediyorum sistemin ayrıntılarını büyüklerinize iyi anlatın. Okulların şöhretlerine değil öğretmenlerimize güvenin. Boş kontenjanların doldurulması için kayıtlar açık tutulacak."

4 Eylül 2013

Cumhuriyet