Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, AA muhabirine Türk Patent Enstitüsü (TPE) genel ağ sitesinde düşün ve önerilere oluşturulan 'Sınai Mülkiyet Kanun Tasarısı Taslağı'na bağlı değerlendirmelerde bulundu. Sınai Mülkiyet Kanunu'nun baş döndürücü ehemmiyetli değişikler getireceğine dikkati çekici Işık, bu kapsamda marka, coğrafi işaret, dizayn ve buluş belgesi kabilinden bölgelerde yapılacak düzenlemeleri anlattı. Kanunla şimdi kalifiye endüstriyel sahiplik yapısına geçmeyi ve pratikte yaşanmış olan sorunları gidererek, süreçleri hızlandırmayı hedeflediklerini vurgulayan Işık, endüstriyel sahiplik mevzuatını birleştirerek yegâne birlikte anayasa altında toplamayı, arsıulusal anlaşmalara ve AB mevzuatına uyumu arttırmayı, başkaca Anayasa Mahkemesi kararları doğrultusunda tensikat gerçekleştirmek istediklerini söyledi.

'Tescil süreçleri kısaltılacak'

Işık, bellik tescil süreçlerinin basitleştirilerek kısaltılacağını anlatım etti. Kanunla arsıulusal anlaşmalara ve AB müktesebatına uzlaşma sağlanmasını hedeflediklerini dile getiren Işık, tescilli markaların piyasada şimdi çalışan kullanımına müteveccih tensikat yapıldığına ayraç etti.Coğrafi işaretlerde de tescil maliyetlerinin düşürüleceğine ve sürecin kısaltılacağına yer veren Işık, anons tutarının kaldırılacağını ve süresinin kısaltılacağını kaydetti. Geleneksel mahsul ismi korumasına ve belirtke kullanımına ilişikli tensikat yapıldığını özetleyen Işık, coğrafi işaretlerde denetleme sisteminin etkinliğinin artırılarak bu kapsamda denetleme sıklığının 10 yıldan 2 yıla indirileceğini bildirdi.Işık, şimdi kalifiye dizayn sistemi oluşturulacağının altını çizerek, dizaynlar düşüncesince teceddüt incelemesi getirileceğini söyledi. Tasarım tescil süreçlerinin basitleştirilmesi ve kısaltılmasını da önemsediklerini dile getiren Işık, bu kapsamda anons süresinin 6 aydan 3 taban indirileceğini belirtti.

'Marka ve yazar hakkı karşı cezai müeyyide zorunlu'

Fikri Mülkiyet Akademisi kurulması düşüncesince aranjman yapıldığına ayraç fail Işık, kanunla TPE'nin yönetsel kapasitesinin güçlendirileceğini, bu kapsamda endüstriyel sahiplik uzmanı, bilirkişi yardımcısı ve avukat kadroları oluşturulacağını bildirdi.Taslakta öne çıkan öteki hususlara da yer veren Işık, AB mevzuatına uzlaşma noktasında Fikri Mülkiyet Faslı'nın (7. Fasıl) 2008 senesinde açıldığını ve müzakerelerin bitmeme ettiğini söyledi. Tasarının marka, tasarım, buluş belgesi ve coğrafi semboller açısından AB mevzuatıyla düzensizlik içermediğinin altını çizen Işık, bunun başkaca diyalog mekanizması, imitasyon ve korsanla mücadelede yönetsel kapasitenin güçlendirilmesi, hakların çalışan uygulanmasına müteveccih başarım artışı ve ek esirgeme sertifikaları mevzularını da içerdiğini belirtti.

Işık, buluş belgesi ihlalinde uygulanacak yaptırımlara ilişkin, 'Ticaretle Bağlantılı Fikri Mülkiyet Anlaşması (TRIPS) uygulanacak yaptırımlar üstüne minimum standartları belirliyor. Marka ve yazar hakkı hakkı düşüncesince cezai müeyyide mecburi olurken, öteki düşüncesi sahiplik alanları düşüncesince tercihli tutuldu. Yaptırımların ayrıcalığı ve miktarı herhangi birlikte ülkenin özlük düşüncesi sahiplik politikasına akıllıca kendisine belirleme ediliyor' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA