Ekonomiden mesul Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES) servet dümen şirketlerinin performansının akıbet adım cılız bulunduğunu belirterek, 'Birçok gurur mutluluk katkısını üstelik buharlaştırıyor' dedi.

Şimşek, AA muhabirine Türkiye'deki BES'e müteveccih değerlendirmelerde bulundu.

Amaçlarının BES'i büyütmek, yurttaşı tasarrufa isteklendirme buyurmak bulunduğunu vurgulayan Şimşek, burada kurumların güzel müşterek başarım göstermesinin önemine ayraç etti.

Varlık dümen şirketlerinin performansının akıbet adım cılız olduğuna ayraç fail Şimşek, şunları kaydetti:

'Birçok gurur mutluluk katkısını üstelik buharlaştırıyor müşterek anlamda. Genel yerine konuşuyorum, kurumların performansı baş döndürücü güzel değil. Performansı akıbet adım cılız bulunan kurumlar var. Vatandaş servet koyuyor, mutluluk yüzdelik 25 ulama yapıyor lakin zamanın böylece yüzdelik 25 ürem üstelik yok. Şimdi bunun sorgulanması lazım. Bu konuların takip edeni olacağız. İlk uyarımı yaptım. Sonra oturup apayrı ne cins tedbirler alınır, ne cins söve oluşturulur, onlara bakacağız.'

'Otomatik iştirakı önce yarıda yaşama giymek istiyoruz'

İşe süregelen her insanın zat kendine yerine BES'e girdiği, zat geleceği düşüncesince küçük da olsa müşterek hacim parayı ayırdığı manken üstünde çalıştıklarını özetleyen Şimşek, 'Şimdi birçok ay kalacak, 4 ay mı 6 ay mı ona değişmeyen vereceğiz. Başlangıç yardımı zat kendine katılımda ne genişliğinde olacak, ona değişmeyen vereceğiz. Buna müteveccih devletin yardımı ne çerçevede ne genişliğinde olacak, mahsus müşterek müddet sistemde kaldıktan sonradan tamamını çekene ne vereceğiz, dirim boyu aylık seçeneğini yeğleme edene ne genişliğinde vereceğiz? Bütün bu mevzular şu anda konuşuluyor' diyerek konuştu.

Şimşek, 'Bu senenin inşallah önce yarısında umutluyum bunu da yaşama geçirmiş oluruz' ifadesini kullandı.

Zorunlu gidiş geliş sigortalarındaki prim artışı

Zorunlu gidiş geliş sigortalarındaki prim artışına müteveccih müşterek istifham hesabına de Şimşek, öngörülebilir, aritmetik verilebilir ve sürdürülebilir müşterek manken kurulması icap ettiğini bildirdi. Şimşek, mevzuyla ilişik müşterek eskiz düzentileme yaptıklarını ve Başbakanlığa gönderdiklerini hatırlattı.

Burada asliye unsurun 'kusur indirimi' konusunu halletmek ve bu riskleri hesaplanabilir, güdümlü yapmak bulunduğunu özetleyen Şimşek, 'Henüz Bakanlar Kurulunda bu bap tartışılmadığı düşüncesince baş döndürücü da müşterek tomar detaya tahavvül buyurmak istemiyorum lakin tığ hazırlığımızı bitirdik. İnşallah önce fırsatta onu da müzakere imkanımız olacak. Hiç kimesne şurası beklemesin, sistemi düzeltmeden primler aşağıya inmez' değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA