Mustafa Balbay tutukluluğunun 829. gününde milletvekili seçildi

Silivri’den üç vekil

İstanbul Haber Servisi - Silivri Cezaevinden üç milletvekili çıktı. Gazetemiz yazarı Mustafa Balbay, İkinci Ergenekon davasından tutukluluğunun 829. gününde CHP İzmir ikinci bölgeden milletvekili seçildi. Ergenekon davasından Silivri Cezaevinde tutuklu bulunan Mustafa Balbayın yanı sıra Prof. Dr. Mehmet Haberal, Balyoz davasından tutuklu bulunan emekli Korgeneral Engin Alan da milletvekili seçildi.

Ergenekon davasından tutuksuz yargılanan eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün ise CHP Ankara 2. bölgeden milletvekili seçildi. Balbay ve Haberalın tahliye edilip edilmemeleri konusunda İkinci Ergenekon davasına bakan İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi karar verecek. Balyoz Harekât Planı davasından yargılanan Engin Alanın tahliyesi konusundaki kararı ise İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi verecek.

Mustafa Balbay İzmir 2. bölgeden CHP, Prof. Dr. Mehmet Haberal Zonguldak 1. bölgeden CHP, emekli Korgeneral Engin Alan İstanbul 1. bölgeden MHP milletvekili olarak Meclise girmeye hak kazandı. Kadıköy 1. bölgeden bağımsız milletvekili adayı gazeteci Tuncay Özkan, Demokratik Güçbirliğinin desteklediği İstanbul 2. bölgeden bağımsız aday emekli Orgeneral Çetin Doğan milletvekilliği için gerekli oya ulaşamadı.

6 Mart 2009da tutuklandı

Mustafa Balbay gazetemizin Ankara Temsilciliğini yürüttüğü sırada 1 Temmuz 2008de Ankarada evinde sabaha karşı gözaltına alındı. İstanbula getirilen ve 4 gün gözaltında tutulan Balbay, savcılık tarafından tutuklanması istemiyle nöbetçi hâkimliğe sevk edildi. Nöbetçi hâkimlikte sorgusu yapılan Balbay, adli kontrol tedbiri koşuluyla 5 Temmuz 2008’de serbest bırakıldı. Balbay, 8 ay sonra ek ifadesi alınmak üzere 5 Mart 2009da sabah 07.00 sıralarında Ankaradaki evinde gözaltına alınarak İstanbula getirildi. 9 saat süreyle ifadesi alınan Balbay, nöbetçi hâkimlikteki sorgunun ardından 6 Mart 2009 tarihinde tutuklandı.

Halkı hükümete karşı silahlı isyana teşvik etmek, TBMMyi işlevini yapamaz hale getirmeye teşebbüs etmek, hükümeti devirmeye teşebbüs etmek ve gizli belge bulundurmak suçlamalarına karşılık Balbay suçlamalara şu şekilde yanıt verdi: Ben halkı hükümete karşı değil, silahlı isyana teşvik etmek, silahsız isyana dahi teşvik etmiyorum. Ben isyanla ya da o tür yöntemlerle hükümetlerin devrileceğine inanan biri değilim. Bir gazeteci olarak demokratik, laik, sosyal, hukuk devleti ilkelerine inanmış ve Türkiyenin bu şekilde yönetilmesi gerektiğini düşünmüş ve bunu yazmış bir gazeteciyim. Bu güne kadar benim yazdığım 5 bin makale, 2 bin kadar radyo ve televizyon programı ve 23 kitapta benim terör örgütünü teşvikim ya da terör yöntemiyle bir yere ulaşabileceğini düşündüğüme ilişkin herhangi bir şey olsa sanıyorum iddianameye koyarlardı, ama böyle bir şey bulunabilirse de ben bu mesleği bırakmaya huzurunuzda söz veriyorum.

Balbayın avukatları da davada adil yargılanma hakkı, ifade özgürlüğü ile özgürlük ve güvenlik hakkının ihlal edildiği gerekçesiyle Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine başvurdu.

Prof. Mehmet Haberal

İkinci Ergenekon davasında tutuklu bulunan Prof. Dr. Mehmet Haberal. 12. Ergenekon dalgasında gözaltına alındı ve 17 Nisan 2009da tutuklandı. Silivri Cezaevine konulmasının ardından rahatsızlanarak hastaneye kaldırıldı. Prof. Dr. Haberal, 22 ay İstanbul Üniversitesi Kardiyoloji Enstitüsünde tedavi altında tutuldu. Haberal savunmasını Kardiyaloji Enstitüsündeki odasında Nisan 2010da video konferans sistemiyle yaptı. Prof. Dr. Mehmet Haberalın ayakta tedavi görebileceğine ilişkin raporun saklandığı iddiasıyla hekimler hakkında soruşturma açılırken Haberalın hastanedeki odası 19 Ocak 2011 tarihinde arandı.

11 Şubat 2011 tarihinde Halkalıdaki Mehmet Akif Ersoy Hastanesine sevk edilen Haberal, Adli Tıp Kurumunun raporuna dayanılarak 11 Mart 2011 tarihinde Silivri Cezaevine konuldu.

Cezaevine konulduktan sonra rahatsızlanan Haberal, Silivri Devlet Hastanesine gitmeyi reddetti. Haberal hiçbir duruşmaya katılmadı. Haberal Kendisini kasten tahliye etmediklerigerekçesiyle Ergenekon davasına bakan 9 hâkim hakkında tazminat talebinde bulunmuş, Yargıtay 4. Hukuk Dairesi 9 hâkimi 1500er lira tazminat ödemeye mahkûm etmişti.

Engin Alan

Emekli Korgeneral Engin Alan, İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından görülen Balyoz Harekât Planı davasında 11 Şubat 2011 tarihinde tutuklandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın Başbakan gelince ayağa kalkmadı, bedelini ödedişeklindeki sözleri kamuoyunda uzun süre tartışıldı.

Sinan Aygün

Eski Ankara Ticaret Odası Başkanı Sinan Aygün, Ergenekon soruşturması kapsamında gözaltına alındıktan sonra 5 Temmuz 2008de tutuklandı. Aygün tutuksuz yargılandığı İkinci Ergenekon davası başlamadan 14 Temmuzda serbest bırakıldı. Aygün, CHPden milletvekili adaylığı için 1997 yılından beri yürüttüğü ATO Başkanlığından istifa etmişti.