''Ergenekon'' davası duruşması gergin geçiyor. Duruşmada sanık avukatları zaman zaman Mahkeme Başkanı Özese ile tartışıp protestoda bulunuyor.

İSTANBUL

''Ergenekon'' davasında esas hakkındaki mütalaayı açıklaması beklenen savcı Mehmet Ali Pekgüzel, talepler ve dosyadaki eksikliklerle ilgili isteklerini açıkladı.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, söz verilen savcı Pekgüzel, talepler hakkında görüşleri ve dosyadaki eksikler konusunda istekleri olduğunu söyledi.
Davanın önceki duruşmasında esas hakkındaki mütalaayı hazırlaması için süre verilen savcı Pekgüzel, TBMM'ye yazı yazılarak, Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu'nun rapor ve eklerinin dosyaya gönderilmesini talep etti.

Tartışma

Duruşmaya yaşanan tartışmalar ve protestolar nedeniyle zaman zaman ara veriliyor.

Mahkeme Heyeti Başkanı Hasan Hüseyin Özese, birleşen dosyanın iddianamesinin okunmasına ara verildiğini söyledi.

Özese, Genelkurmay Başkanlığı'ndan gönderilen Bilgi Destek Dairesi'ndeki hard disklerle ilgili naip hakim tarafından hazırlanan ön raporun okunacağını ifade etti.

Üye hakimlerden Fatih Mehmet Uslu'nun, ön raporu okumaya başladığı sırada sanık avukatları buna da itiraz ederek, kendilerine söz verilmesini istedi.
Başkan Özese, avukatlara ön rapor okunduktan sonra söz verileceğini belirtirken, avukatlar ısrarla söz istemeye devam etti.
Başkan Özese, avukatları, ''Yargılama yetkisi mahkemeye ait. Disipline uymak zorundasınız. Sabahtan beri aynı tepkiyle karşılaşıyoruz. İkazları dikkate alın. Mahkemenin yargılama yetkisine karışmayın. Avukatlar her duruşmada konuşamaz'' diye uyardı.
Avukatlar ve salonda bulunan milletvekilleri, Özese'nin bu sözlerini yuhaladı ve masalara vurarak, protesto etti.
Hakim Fatih Mehmet Uslu'nun ön raporu okumaya devam etmesi üzerine, avukatlar itirazlarını sürdürdü. Başkan Özese, yaşanan karmaşa nedeniyle duruşmaya tekrar ara verdi.

Başbuğ salonu terketti

Öğle arasından sonra yeniden başlayan duruşmada, ''Ergenekon'' davası ile birleşen dosyanın iddianamesinin okunmasına geçildi.

İddianame üye hakim Sedat Sami Haşıloğlu tarafından okunduğu sırada sanık avukatları, alkışlarla ve masalarını yumruklayarak protesto etti.
Bu sırada, tutuklu sanıklardan eski Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ, emekli orgeneraller Hurşit Tolon ve Hasan Iğsız duruşma salonunu terk etti. 
Başbuğ'un salondan ayrılırken ''Yargılamayı görün'' dediği duyuldu. 
Mahkeme heyeti, duruşmaya ara verdi. 

Adalet istiyoruz

Sanıklardan CHP Milletvekilleri Mustafa Balbay ve gazeteci Tuncay Özkan, duruşma salonuna girerken, izleyicilerin hepsi ayağa kalkarak alkışladı. El sallayarak izleyicilere hitap eden Tuncay Özkan, ''Adalet için, Türkiye için'' diye bağırdı ve izleyicilerin de bu şekilde bağırmasını istedi. İzleyiciler de ''Adalet için, Türkiye için'' şeklinde slogan attı.

Tutuklu sanık CHP Milletvekili Mustafa Balbay, Tuncay Özkan ile birlikte duruşma salonuna girdi. Bu sırada, özellikle basın mensuplarının bulunduğu bölümdeki ön sıralarda bulunan CHP milletvekillerinin yoğun ilgi gösterdiği Mustafa Balbay, ellerini kaldırarak ''Adalet istiyoruz'' dedi.

Sedat Peker hakkındaki dava

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada Mahkeme Başkanı Hasan Hüseyin Özese, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca Sedat Peker'in de aralarında bulunduğu 4 şüpheli hakkında, ''silahlı terör örgütüne yardım etme'', ''tehdit'' ve ''suç delillerini değiştirmeye teşebbüs etmek'' suçlarından hazırlanan iddianameyi kabul eden İstanbul 23. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, dosyanın, bu dava dosyasıyla birleştirilmesi konusunda muvafakat istediğini de belirtti.

Bunun üzerine, sanık avukatları söz istedi. Özese, avukatlara söz vermedi. Özese ile avukatlar arasında sözlü tartışmalar yaşandı. Salondaki izleyiciler de avukatları destekleyerek, alkışlamaya başladı. 

Mahkeme Başkanı Özese, izleyicilerin dışarı çıkarılması için duruşmaya ara verdi.

Arbede yaşandı

Türkiye'nin çeşitli illerinden sanıklara destek vermek üzere yerleşkeye gelenler ile jandarma arasında arbede yaşandı. Avlu girişinde jandarmanın kurduğu barikatın arkasında toplanan kalabalık içeriye girmek isteyince, jandarma cop ve biber gazı kullandı. Yaşanan arbedede iki er hafif şekilde yaralandı.

İkazları dikkate almayan gruba müdahale

Jandarma, duruşma salonunun hemen yanında bekleyen TOMA ile müdahalede bulunmak isterken, araç avluda bekleyenlerce çevrildi. Aracın geçmesine izin verilmemesi üzerine, aracın önünün boşaltılması anonsu yapıldı. 
Grubun uyarıya uymaması üzerine araçtan su sıkılarak, gruba müdahale edildi. Gruptan bazı kişilerin suyun tazyikiyle yere düştüğü görüldü.
Grubun TOMA'nın önünden ayrılmaması üzerine jandarma, aracı kullanmaktan vazgeçti. 

Biber gazından etkilendiler

Bu arada, duruşmayı izlemek isteyen bazı CHP milletvekilleri ile jandarma arasında da tartışma yaşandı. CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, jandarmanın kendisinin kolundan çektiğinini belirterek, kimliğini çıkarttı ve tepki gösterdi.

Arbedenin yaşandığı dakikalarda içeriye girmek isteyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Gürsel Tekin, sıkılan biber gazından etkilendi. CHP Eskişehir Milletvekili Süheyl Batum da içeriye girmekte zorlandı. 

Sanatçılar salona giremedi

Sanıklara destek vermek için Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde gelen Tarık Akan, Rutkay Aziz, Bülent Kayabaş ve Ali Sirmen'in aralarında bulunduğu sanatçılar da duruşma salonuna giremedi. 
Partililer tarafından megafonlarla yapılan anonslarla vatandaşlar sakinleşti. 

Bu arada, sanık avukatları, basın mensupları ve tutuksuz sanıkların mahkeme salonuna girişi için ayrı bir giriş kapısı açıldı. 

Bir çok televizyon kanalı da gelişmeleri kamuoyuna duyurmak için duruşma salonu dışından canlı yayın yapıyor. 

"Robokoplu yargılama"

Dava sürerken CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ve Muharrem İnce, Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan ve Gökhan Günaydın, davanın sanıklarına destek için Silivri'ye gelen kalabalığa seslendi.

Tarhan, ''Ergenekon'' davasına ilişkin, içerde robokoplu bir yargılama yapıldığını öne sürerek, ''Caniler bir gün kurbanlara dönüşebilir ancak hareket etmeyenler zincirlerini kıramazlar. Hareket etmeliyiz'' dedi. 

AA