Uluslararası hukuk dikkate alınarak terörle mücadelede önemli bir adım atılıyor. Terör, CMK’daki katalog suçlar kategorisine alınarak lojistik destek ya da medya aracılığıyla terör propagandasına verilecek ceza yeniden düzenlenecek.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın  terör ve terörist tanımının yeniden yapılması yönündeki çıkışı, AK Parti’yi harekete geçirdi. AK Parti hukukçuları, güvenlik güçlerinin çatışmalarla verdiği mücadelenin, tüm boyutlarıyla ele alınması için terör suçunun TCK’da tanımının yapılarak, Ceza Muhakemesi Kanunu’nda(CMK) yer alan “katalog” suçları kapsamına alınmasını tartışıyor. Bu konuda önümüzdeki günlerde bir çalışmanın başlatılabileceği belirtiliyor.

KATALOG SUÇ

HDP’li vekillerin teröre verdikleri açık destek nedeniyle dokunulmazlıklarının kaldırılmasını tartışan AK Parti’de, terörle mücadeleyi zayıflatacak “sivil” kanat ile ilgili de işlem yapılması gerektiği görüşü tartışılmaya başlandı. Türk Ceza Kanunu’nda (TCK) öncelikle “terör” tanımı yapılması üzerinde duruluyor. AK Parti’li hukukçular arasında önce çıkan bu formüle göre uluslararası hukuk belgelerinde yer alan “terör tanımı” esas alınarak, TCK’da bir başlık açılacak. Terör, “katalog suç” kapsamında yeniden düzenlenecek. Önce, terörün ne olduğuna ilişkin uluslararası metinlerdeki esaslar dikkate alınarak genel değerlendirme yapılacak. Uluslararası hukuk çerçevesinde “terör, terörizm ve terörist nedir?” bunların açılımı tanımları yapılacak. İlgili düzenlemeler tek bir başlık altında tüm boyutlarıyla yer alacak. TCK’da tanımı yapılan “terör” suçu böylece CMK’nın 100. Maddesi’nde yer alan ve tutuklama sebeplerini düzenleyen “katalog suçlar” kapsamına alınacak. Lojistik sağlayan, sosyal medya, köşe yazısı, haber ya da başka yollarla propaganda yapana verilecek cezalar için kademelendirme gerçekleştirilecek. 

BİLDİRİCİ İNGİLİZ GÖZALTINDA

PKK lehine bildiri yayımlayan 3 akademisyenin gözaltına alınması nedeniyle İstanbul Adliyesi önüne gelerek “Nevruz’a davet” başlıklı bildiri dağıtmaya kalkışan İngiliz vatandaşı Christopher James Kenneth Stephenson gözaltına alındı. İngiliz hakkında terör örgütüne destek ve terör örgütü propagandası yapmak suçundan soruşturma başlatıldı. Stephenson’un HDP’li Selahattin Demirtaş’la fotoğrafı daha önce basına yansımıştı.
Star/ŞERİFE GÜZEL - ANKARA