Türkiye'nin Belgrad Büyükelçisi Mehmet Kemal Bozay, yaz aylarında Avrupa'dan kara yoluyla Sırbistan üzerinden Türkiye'ye gidecek Yurt dışında yaşayan Türklere tavsiye ve uyarılarda bulundu.

Her yıl 2 milyona yakın Yurt dışında yaşayan Türk araçlarıyla Türkiye seyahatlerinde Sırbistan güzergahını kullanıyor.

Büyükelçi Bozay, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sırbistan'ın Belgrad ve Niş şehirlerinin asırlar boyunca Avrupa ile Türkiye arasında koridor görevi gördüğünü belirtti.

Yurt dışında yaşayan Türklere "gün kaybet, evladını kaybetme" sloganıyla uyarıda bulunan Bozay, 2013 yılında Yurt dışında yaşayan Türklerin Sırbistan'da karıştığı 57 kazada birçoğu çocuk 19 gurbetçinin hayatını kaybettiğine işaret etti.

Bozay, bu soruna çözüm bulmak üzere yetkililere durumu aktardıklarını söyleyerek, şunları kaydetti:

"Aslında neler yapabileceğimiz tarihte var. Mimar Sinan ve öğrencileri kervansaraylar yapmış. Bunları, biz 21. yüzyılda tarihi eser olarak bakalım diye değil, yolcuların ve seyyahların yorulduklarında dinlenmeleri için yapmışlar. Bizler de bunun üzerine, buradaki eksiklikliğin güvenli tesisler olduğuna kanaat getirdik ve tesislerimizi artırma projesine girdik. Bu bağlamda güzergahta çok önemli tesisler yaptık."

Otoyol üzerindeki tesislerin artmasının ve Yurt dışında yaşayan Türklerin bu tesislerde mola vermesinin önemine işaret eden Bozay, bu tesislerin kurulmasının ardından kaza sayısının geçen yıl 17'ye düştüğünü ve bu kazalarda 4 kişinin hayatını kaybettiğini ifade etti.

"Güvenli tesislerde durun"

Yurt dışında yaşayan Türklerin dinlenecekleri tesislere dikkat etmesi gerektiğini söyleyen Bozay, "Gurbetçilerimize tavsiyem, Sırbistan'da güvenli tesislerde durmaları. Çünkü kapkaççılık var ve bu bir çete işi. Gurbetçilerimizin tesislerin dışında, yol kenarlarında durmalarını kesinlikle tavsiye etmiyorum." dedi.

10 bin avro üzeri para bildirilmeli

Bozay, Sırbistan gümrüğünün çok hassas davrandığını ve bildirilmemesi halinde 10 bin avronun üzerindeki paraya el koyduğunu söyledi.

Kaynak: AA