Suriyeli sığınmacılar nedeniyle Hatay'da vatandaşların yaşadığı bazı rahatsızlıkları gidermek amacıyla hükümet harekete geçti, kent sessizce boşaltılmaya başlandı. Kritik karar önce 28 Ağustos'taki Milli Güvenlik Kurulu'nda (MGK) ele alındı, Bakanlar Kurulu'nda şekillendi ve uygulamaya başlandı. Hatay halkının şikâyetleri ve zaman zaman Beşar Esad yanlısı gösterilerin yapılması üzerine kamplarda, sokaklarda ve evlerde kalan yaklaşık bin Suriyeli öncelikle Şanlıurfa'daki Ceylanpınar kampına aktarıldı. Hatay'daki 5 kampta konaklayanlar ise çoğunlukla özel koruma altına alınan kişiler. 

POLİS SAYISI ARTTIRILDI 

Son uygulamayla Hatay'da kamplarda konaklayan Suriyelilerin sayısı 11 bin düzeyinde sabitlenirken, Gaziantep'tekilerin sayısı 13 bin 745'e, Kilis'te 12 bin 561'e, Şanlıurfa'da 29 bin 696'ya, Kahramanmaraş'ta 10 bin 670'e, Osmaniye'de ise 4 bin 320'ye ulaştı. Suriye'den yoğun göçün yaşandığı yaz aylarında pasaportla gelenlerin bir çoğu Hatay sokaklarında, park ve bahçelerde konaklamaya başlamıştı. Bu durum ise şehirde suç oranının ve istikrarsızlığın artmasına neden olmuştu. MGK'da alınan kararın ardından sokaklarda sabahlayan kişiler Şanlıurfa'daki kamplara gönderildi. İlde görev yapan polis ve diğer kamu görevlilerinin sayısı da artırıldı. Ev tutarak bu şehirde kalanlardan şikâyet olduğunda da polis harekete geçti ve Suriyelilere pasaportla vizesiz Türkiye'de konaklama süresinin 3 ay olduğunu hatırlatıp, "Ya giriş-çıkış yapın ya da kamplara gidin. Burada kalmanız yasa dışı" uyarısında bulundu. Okulların açılmasıyla birlikte şehirdeki devlet kurumlarında konaklayanlar da yeni kamplara aktarılınca Hatay rahatladı. 

4 ŞEHİRDE DAHA KAMP 

Halen Hatay'da Altınözü, Yayladağı, Reyhanlı, Apaydın ve Karbeyaz kampları bulunuyor. 1 yılı aşkın süredir Türkiye'de bulunan Suriyeliler, Hatay'dan giriş yaptığı için önce buradaki kamplarda konaklatılıyordu. Artık bu uygulamadan da vazgeçildi. Hatay'dan giriş yapanlar doğrudan Şanlıurfa ve Gaziantep'teki kamplara götürülüyor. İlk etapta Suriyelilere ait kampların 3 şehir ile sınırlı tutulması planlanmıştı. Ancak Kilis, Osmaniye ve Maraş'ın yanı sıra Adıyaman'a da çadırkent kurulması için hazırlıklara başlandı. Bugün itibariyle kamplarda 20 bin kişilik boş kapasite bulunuyor. 

Kamplardaki Suriyeli sığınmacı sayısı 84 bin
Başbakanlık Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Türkiye'de, Suriye'den gelen sığınmacılar için kurulan 11 çadırkent, 1 geçici kabul merkezi ve 1 konteynerkentte toplam 84 bin 84 Suriye vatandaşı bulunduğunu açıkladı. Açıklamada Hatay'da 5, Şanlıurfa'da 2, Gaziantep'te 2, Kahramanmaraş ve Osmaniye'de birer olmak üzere toplam 11 çadırkentin ve Kilis'te 12 bin kişilik 1 adet konteynerkentin yanı sıra Gaziantep Nizip ve Adıyaman Merkez çadırkentlerinin kurulum çalışmalarının da süratle devam ettiği bildirildi. Kamplarda her türlü insani ihtiyacın karşılandığı vurgulanan açıklamada, ülkeye bugüne kadar toplam 123 bin 140 Suriyelinin giriş yaptığı, 39 bin 56'sının Suriye'ye geri döndüğü ve 82'si refakatçi, 469'u hasta olmak üzere 551'inin hastanelerde bulunduğu belirtildi. Öte yandan yaralanan 13 Suriyeli, dün Kilis'e getirildi. Kilis Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alınan yaralılardan durumu ağır olanların tedavisinin yoğun bakım ünitesinde sürdüğü kaydedildi. 

SABAH