NEW HAVEN - MEHTAP YILMAZ

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Savunma Sanayi̇i Müsteşarlığı (SSM) ile Sikorsky arasındaki 'Genel Maksat Heli̇kopter Projesi̇' kapsamında 109 BlackHawk (Kara Şahin) helikopterinin Sikorsky lisansı altında Türkiye'de üretileceğini belirterek, 'Sikorsky önceki kat bu projeyle arsıulusal satışlarda Türk sanayisi iş oranı çerçevesinde, Türkiye'deki yerel sanayi yeteneklerini istimal taahhüdü verdi.' dedi.

Bakan Işık, Amerika programı kapsamında iklim taşıtı firması Sikorsky'i görüşme etti. Burada firmanın fabrikasını gezen Işık, ayrışık araştırmalarda bulundu. Şirket ve imal edilen helikopterler karşı yetkililerden bilgelik düzlük Işık, incelemelerinin arkası sıra AA muhabirine açıklamalarda bulundu.

Sikorsky'nin, Lockheed Martin grubuna geçtiğini anımsatan Işık, firmanın Türkiye ile ilgilendiren aşırı ağır ortak ortaklaşa iş yaptığını söyledi. Işık, SSM ile Sikorsky arasındaki 'Genel Maksat Heli̇kopter Projesi̇' kapsamında, Kara Kuvvetleri Komutanlığı, Hava Kuvvetleri Komutanlığı, hususi Kuvvetler Komutanlığı, Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Orman Genel Müdürlüğü çeşidinden gerekseme mahsus 109 umumi gaye helikopterinin, hazırlık edileceğini bildirdi. Projenin ana yüklenicisinin Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ (TUSAŞ), ana ast yüklenicisinin Sikorsky, yerel ast yüklenicilerinin ise ASELSAN, Tusaş Motor Sanayii AŞ (TEI) ve ALP Havacılık AŞ bulunduğunu tamlayan Işık, barışma kapsamında BlackHawk helikopterlerinin Sikorsky lisansı altında Türkiye'de üretileceğini kaydetti.

'Skorsky'nin nazik parçaları Ankara ve Eskişehir'de üretiliyor'

Işık, Türkiye ve Sikorsky ortada gelişen işbirliğinden duyduğu memnuniyeti dile getirerek, 'Sikorsky önceki kat bu projeyle arsıulusal satışlarda Türk sanayisi iş oranı çerçevesinde, Türkiye'deki yerel sanayi yeteneklerini istimal taahhüdü verdi. Sikorsky düşüncesi endüstriyel iyelik hakları kendisinde sıfır kalemlerle ilgili, otantik takım imalatçıları ve beklenen Türk sanayi partnerleri ortada güruh yapılmasını sağlayacak ve bu toplantıları eş güdümlü edecek. Bu özellik kapsamında TUSAŞ, ASELSAN, TEI ve ALP Havacılık AŞ dışındaki yerel firmalara da iş oranı verilmesi ehemmiyet sunma ediyor.' diyerek konuştu.

Türkiye'deki şirketlerin, Sikorsky ve Lockheed Martin grubuna şimdi ortak tomar verim satmaları düşüncesince onların hazırlık zincirine girebilmelerini aşırı önemsediklerini vurgulayan Işık, “Fabrikadaki incelemelerimizde gördüğümüz safiha bizi gururlandırdı. Skorsky'nin en nazik parçalarının Ankara ve Eskişehir'de üretildiğini görmekten ve Türkiye ile çelimli ortak ortaklaşa iş yapmış olmasından çevre iri sevinme duyuyoruz. İstiyoruz ki şimdi aşırı Türk şirket onlara mülk üretip satabilsin.' ifadesini kullandı.



Kaynak: AA