İzmir Cumhuriyet Başsavcılığınca Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) darbe girişimine ilişkin hazırlanarak mahkemeye sunulan iddianamede, "yurtta sulh konseyi"nce Manisa ve İzmir'de sözde "sıkıyönetim komutanı" ilan edilen eski Ege Ordusu Komutanlığı Kurmay Başkanı Tümgeneral Memduh Hakbilen'in, Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Abdullah Recep'i "Birlikler harekete geçti, artık önüne geçemezsiniz. Ben sıkıyönetim komutanıyım, hepinizi öldürtürüm." şeklinde tehdit ettiği bilgisine yer verildi.

İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan ve ekleriyle bin 300 sayfalık FETÖ'nün darbe girişimine ilişkin iddianamede, darbe girişimi sırasında Ege Ordusu Komutanı Orgeneral Recep'i derdest etmek istediği öne sürülen ve Türk Silahlı Kuvvetlerinden (TSK) ihraç edilen Tümgeneral Hakbilen'in, Ege Ordusu Komutanlığına bağlı bulunan Denizli'deki 11. Motorize Piyade Tugayı, Edremit'teki 19. Motorize Piyade Tugayı ile Bergama Alay Komutanlığındaki tankların İzmir’e gönderilmesi için talimat verdiği belirtildi.

Hakkında "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" gibi suçlamalardan 2 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 10 yıl hapis cezası istenen Hakbilen'in, iddianamede, darbe girişiminden önce izinli olduğu, kalkışmanın yaşandığı gün Orgeneral Recep'in kendisini aradığı, bu görüşmede darbeden haberi olmadığını, darbecilere itaat etmeyeceğini belirttiği yer aldı.

Hakbilen'in, bunları söylemesine rağmen komutanlığa gelerek Orgeneral Recep'in odasına gidip "yurtta sulh konseyi"nin kararıyla İzmir ve Manisa'da "sıkıyönetim komutanı" olarak emir komutanın kendisinde olduğunu söylediği ifade edilen iddianamede, "Ben bu silahlı kuvvetlerin generaliyim, ben sıkıyönetim komutanıyım" dediği, bunun üzerine Ege Ordusu Komutanının gözaltına alınması yönünde talimat vermesi üzerine bağırarak "Hepinizi asarım, mahvederim, iki saat sonra tank taburu geliyor." şeklinde ifadeler kullandığı dile getirildi.

Hakbilen'in Orgeneral Recep'in korumaları tarafından gözaltına alındıktan sonra odasına kilitlendiği, burada da askeri hattan bazı görüşmeler yapması üzerine hattının kesildiği kaydedilen iddianamede, Ege Ordusu Komutanının, Hakbilen'in bulunduğu odaya girdiğinde yeniden bir tartışma yaşandığı ve Orgeneral Recep'e "Birlikler harekete geçti, artık önüne geçemezsiniz, ben sıkıyönetim komutanıyım, hepinizi öldürtürüm." dediği ifade edildi.

Son telefon görüşmesi Necdet Özel'in emir astsubayıyla

İddianamede, Hakbilen'in gözaltına alınmasının ardından cep telefonuna el konulduğu, son telefon görüşmesini eski Genelkurmay Başkanı Orgeneral Necdet Özel'in emir astsubayı M.S. ile yaptığı bilgisine de yer verildi.

İzmir'de FETÖ'nün 15 Temmuz'daki darbe girişimine ilişkin soruşturma kapsamında İzmir Cumhuriyet Savcısı Berkant Karakaya tarafından hazırlanan bin 300 sayfalık iddianame, İzmir 2. Ağır Ceza Mahkemesine sunulmuştu.

İddianamede, Fetullah Gülen'in "birinci" şüpheli olduğu 267 zanlı hakkında, "anayasal düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs, silahlı terör örgütüne üye olma, Türkiye Büyük Millet Meclisini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs" suçlamaları yer alıyordu.

Kaynak: AA