Fiyatı 15 milyon dolardan başlayan ve ömrü 40 yıl olan bu helikopterler Vietnam savaşından sonra pilotlar tarafından tasarlandı.

SİİRT’te düşerek 17 askeri şehit olmasına neden olan Sikorsky’ler Türkiye’de en çok kullanılan helikopter olma ünvanını elinde bulunduruyor. Türkiye’de 1987’den beri kullanılan Sikorsky tipi helikopterlerden dünya üzerinde 25’ten fazla ülkede yaklaşık 2 bin 600 tane bulunuyor. Silah Sistemleri ve Askeri Doktrin Uzmanı Sami Atalan, Sikorsky’lerin en ucuzunun 15 milyon dolardan başladığını belirterek, Türkiye’de en çok kullanılan helikopter olduğu için en çok kaza yapan helikopter özelliğine sahip olduğunu söylüyor. Atalan, bu helikopterlerin Vietnam Savaşı’ndan sonra pilotlarca tasarlandığını belirterek şunları söyledi:

VİETNAM’DAN SONRA TASARLANDI

“Sikorskyler ABD’nin Vietnam tecrübesinden yola çıkarak pilotlar tarafından tasarlanmış yegane savaş helikopteridir. Bu nedenle helikopterin 1970’li yıllarda üretilen bir helikopter. Bu helikopterler 30-40 km ile yere vurduğunda dahi sağlam kalacak şekilde dizayn edildi. Yerden gelecek ateşe karşı dizayn edilmiş. Bir motor arıza yaptığında diğer motor havada kalabilecek şekilde tasarlanmış. Bire bir muharebe helikopteri. Sikorskyi kötülemek savaşmayı bilmemek demektir.”

EN GELİŞMİŞ MOTORLAR

Bu helikopterlerde T 700 denilen en gelişmiş motorlardan birinin olduğunu kaydeden Atalan, “Halen bu motorlar uçak ve helikopterlerde en çok ve en iyi kullanılan motorlardır. Genelde dünyada hava şartlarından helikopter düşer, pilotaj hatasından düşer, teknik arızadan düşer veya vurulduğunda düşer. Vurularak düşen helikopter sayısı dünyada çok azdır. Çünkü helikopter vurulduğunda havada kalmak için tasarlanmış yapıdadır. Mekanik arızalardan düşen helikopter sayısı çok az. Helikopter sayısı azaldı diyorlar. Ama harekatlar hızlandı. Dolayısıyla helikopter arttıkça havalanma artıyor dolayısıyla risk de artıyor” diye konuştu.

ABD’den sonra ikinci ülkeyiz

SAMİ Atalan, Türkiye’de kullanılan Sikorskylerdeki bütün kokpitlerin sayısal olduğunu belirterek, “Bir pilot görmezse öteki pilot da görüyor. Bugüne kadar Sikorsky alımımız 134’e yakındır. Dünyada ABD’den sonra en çok Sikorksky, Türkiye’de var. Dünyanın ikinci büyük kullanıcısı biziz. Türkiye’de kullanılan Sikorskylerin tipi S 70’tir. Eski denilen de 5-6 yıl önce yenilendi. En eski Sikorskyimiz 1987-1988’de geldi” diye konuştu.

25 yıl önce tanıştık

Türkiye, Sikorsky ile ilk olarak 1987 yılında tanıştı. Eskilerin göstergeleri analogdu sonra sayısallaştırıldı. Onlar 2000 ortalarında yenilendi. “Askeri malzemeler yenilendi mi ömürleri artar” diye konuşan Sami Atalan, “Helikopterde gövde yaşam ömrü 40 yıla yakındır. Bizimkilerin daha 20 yılı var. Ömrünü bir 10 yıl daha uzatabilirler. Tamamen yenileniyor çünkü. Motoru, kabloları sökülüyor. İskelet üzerine teker teker kontrol edilip bağlanıyor. Dünyada 30’a yakın ülkede kullanılıyor” dedi.

 
hurriyet