Cumhuriyet

UTKU ÇAKIRÖZER

Suriyede Beşşar Esad rejiminin baş düşmanı, 30 yıldır siyasi yasaklı Müslüman Kardeşler (MK) örgütünün Türkiyede yaşayan lideri Riyad el Şukfa, Esadı devirmeye kararlı olduklarını, bölgede oluşan Şii hilalinin belini kıracaklarını söyledi. Hiçbir ülkede görmediğimiz rahatı Türkiye sağladı diyen Şukfa, Esad ile iyiyken de Başbakan Tayyip Erdoğanın kendilerini hep kolladığını anlattı.

30 yıllık sürgünün son bir buçuk yılını İstanbulda geçiren Şukfa, Fatihte yaptığımız söyleşide şu değerlendirmelerde bulundu:

- Suriyedeki son durum nedir?

- Esadın karada hiçbir gücü kalmadı. Toprakların yüzde 75i muhaliflerin elinde. Esad sadece hava gücüne sahip ve bununla şehirleri bombalıyor. Humusun yüzde 50si yıkılmış durumda. Ama Suriye halkının direnişi yüksek. Esadı devirmeye kararlıyız. Gıda ve silah yardımına çok ihtiyacımız var. Hava bombardımanından korunmak için uçaksavara ihtiyacımız var. Biz direniyoruz, ama dünyanın sessizliği üzüntü verici.

- Esada ne kadar ömür biçiyorsunuz?

- Şu an ömür biçmek kolay değil. Fakat muhaliflere uçaksavar verilirse rejim ancak bir ay dayanabilir.

- Esad muhalifi Suriye Ulusal Konseyinin (SUK), Müslüman Kardeşler (MK) ağırlıklı olduğu, İslamcıların eline geçtiği iddialarına ne diyorsunuz?

- Kesinlikle İslamcılar ağırlıkta değil. Tüm kesimler temsil ediliyor SUKta. Sünni, Nusayri, Kürt, Türkmen, Süryani, Hıristiyan hepsi orada var. Tabandaki desteğimize oranla MK eksik bile temsil ediliyor orada. Halk içinde desteğimiz en az yüzde 50. Ama 49 kişilik SUK Yürütme Kurulunda sadece 12 üyemiz var; Yönetim Kurulunda da 12 kişinin sadece 2si MK üyesi. Bize göre şimdi sandalye yarışı yapılacak zaman değil. Aksine tüm muhaliflerin bir arada çalışmasını gerektiren bir süreç. Esad çökene kadar birçok hakkımızdan fedakârlık edeceğiz. Bu mücadele sürerken SUKa yönelik eleştiriler sadece Esada hizmet eder. Şu ana kadarki SUK başkanları Burhan Galyun ve Abdülbasit Seyda, ikisi de liberal isimler, İslamcı değiller.

- Türkiyede örgütlü SUKa yönelik en büyük eleştiri Suriye içinde desteğinin olmadığı yönünde...

- Doğrudur, Suriye içinde şu andaki etkisi zayıf. Bunun daha sağlıklı olması için çaba içindeyiz.

‘Muhalif şiddetinden biz de rahatsızız’

- Esad rejimi kadar muhaliflerin de sivillere şiddet uyguladığı yönünde raporlar var.

- Doğru, birkaç kontrol dışı olay bizi de rahatsız etti. Ama bu Esadın uyguladığı şiddetle kıyaslanamaz bile. BM raporları olayları abartmış görünüyor. Muhalefetin içinde her çeşit insan var. Özellikle de intikam peşinde koşan Suriyeli gençler yapıyor. Bu görüntüler üzerine artık ele geçirdiğimiz semtlerde muhalefet içinde mahkemeler oluşturuyoruz. Esirlere ne yapılacak buna mahkemeler karar veriyor.

- Esad giderse Suriye bölünür mü?

- Böyle bir şey olmaz. Suriyenin içindeki değişik etnik yapılardaki muhalifler ile SUK arasında bağlantıyı kurarak geçiş hükümetini oluşturuyoruz. Esad gidince bir yıl geçiş hükümeti yönetecek. Sonra seçimler yapılacak.

- Kuzeyde otonom bir Kürt bölgesi oluştuğu yönünde haberler var...

- Bu da yanlış. Bizim orada sıkı bağlantımız var. O bölgede hem Arap hem de Kürt köyleri var. Oradaki Kürtlerin sayısı da toplam nüfusun yüzde 5ini geçmez. Diğerleri hep Suriyeye entegre olmuş Kürtler.

- Esad rejimi devrilirse bölgede nasıl bir değişim yaşanacak?

- Eskiden Suriyede mezhep sorunu bilmezdik. Ama Esad ailesi başa geçince azınlık politikalarına yöneldi. Halkı birbiri aleyhine korkuttu. İran ve Lübnandaki Hizbullah ile ittifak kurdu. Saddam gidince Iraktaki Şiiler de bu ittifaka katıldı. Bölgede bir Şii hilalioluşturdular. Esad rejimi çöktüğünde bu plan da çökecek. Şii hilalinin belini kıracağız. Şiilere değil, Esadın İran ve Irak rejimi ile birlikte uyguladığı azınlıkları korkutma politikasına karşıyız.