İSTANBUL

Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Can Akın Çağlar, TSB ve Rekabet Kurumu iş birliğiyle düzenlenen "Big Data: Kişisel Verilerin Korunması ve Sigorta Sektöründe Veri Paylaşımının Regülasyon ve Rekabet Hukuku Açısından Değerlendirilmesi" toplantısında konuştu.

Ekonominin büyümesinde sigorta sektörünün büyük rol oynadığını aktaran Çağlar, sektörün eylül sonu itibariyle prim üretiminin 33 milyar lira olarak gerçekleştiğini ve aktif toplamının 138 milyar lira olduğunu bildirdi.

Çağlar, yüksek büyüme potansiyeline sahip sektörün, ekonomiye fon sağladığını ve teminat sağlama rolüyle başta mega projeler olmak üzere GSYH'nin 35 katı, 90 trilyon TL sigorta güvencesi verdiğini aktardı.

Günde 50 bin 803 hasar

Sektörün tazminat ödemelerine de değinen Çağlar, geçen yıl toplam 23,4 milyar lira tazminat ödendiğini, 2017'de günde 50 bin 803 adet hasar gerçekleştiğini ve buna karşılık sektörün günde 71,7 milyon TL ödeme yaptığını anlattı.

Zorunlu trafik sigortasına enflasyon zammı isteği

Çağlar, Zorunlu Trafik Sigortası, Bireysel Emeklilik Sistemi'ne (BES) otomatik katılım gibi konulardan bahsederek, şu ifadeleri kullandı:

"Trafik sigortasındaki 11 yıllık zarar 7,3 milyar TL'ye ulaştı. Trafikte tavan tarifeye geçişle bu branşta yıl sonuna kadar 2,1 milyar TL zarar oluşmasını hesap ettik. Bu nedenle tarife sisteminde 2018'de en azından enflasyon artışı kadar bir artış talep ediyoruz. Ayrıca adeta bir memleket meselesi olan trafik kazalarının azaltılmasında ve yargı sistemi ile iş birliği noktasında çalışmalar yapıyoruz."

Muhabir: Uğur Aslanhan

Kaynak: AA