ANKARA - DİLDAR BAYKAN/ BEHLÜL ÇETİNKAYA

Sığınmacı sorunu ve göçmenler son yıllarda yapılan uluslararası toplantılar ve açıklamaların önemli gündem maddeleri arasında yer alırken, dünyada en çok mülteciye gelişmekte olan ve az gelişmiş ülkeler ev sahipliği yapıyor.

Özellikle Birleşmiş Milletler (BM) ve Avrupa Birliği (AB) gibi kurumlar bu soruna çare bulmak adına önerilerde bulunuyor ancak açıklanan rakamlar, bu kurumların omurgasını oluşturan ülkelerin elini taşın altına koymadığını gösteriyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) açıkladığı 2016 verilerine göre, dünyada yaklaşık 22,5 milyon sığınmacı bulunuyor. Son 5 yılda dünya genelindeki sığınmacı nüfusu yüzde 65 oranında arttı.

Dünyada en çok sığınmacı veren ülkelerin başında son 7 yıldır iç savaşın yaşandığı Suriye geliyor. Suriye'deki bu süreç toplam 5,5 milyon kişiyi sığınmacı konumuna düşürdü. En çok sığınmacı veren ülkeler sıralamasında Suriye'yi 2,5 milyonla Afganistan, 1,4 milyonla Güney Sudan takip ediyor.

BM'ye göre bu üç ülkeden gelen sığınmacılar dünya genelindeki sığımacıların yüzde 55'ini oluşturuyor.

Afrika kıtası 5 milyonu aşan sayıyla en fazla mülteciye ev sahipliği yapan kıta konumunda.

Dünya genelinde sığınmacıların yüzde 84'ü az gelişmiş ya da gelişmekte olan ülkelerde yaşıyor. BMMYK'ye göre, 4,9 milyon kişiye dünyanın en az gelişmiş ülkeleri ev sahipliği yapıyor.

Türkiye en çok sığınmacıya kucak açan ülke

Özellikle Suriye'deki iç savaştan kaçan sivillere kucak açan ve yaklaşık 2,9 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapan Türkiye, dünyada başı çekiyor.

Türkiye'den sonra en çok sığınmacı bulunan ülke 1,3 milyonla Pakistan. Pakistan özellikle Afganistan'dan gelen sivillere ev sahipliği yapıyor.

Suriye'deki savaş nedeniyle topraklarını terk etmek zorunda kalan 1 milyondan fazla kişiyi misafir eden Lübnan da listenin üçüncü sırasında yer alıyor.

Lübnan'ı yaklaşık 980 binle İran, 940 binle Uganda, 790 binle Etiyopya takip ediyor.

Buna göre en çok mülteciye ev sahipliği yapan ilk 6 ülkede yaklaşık 8 milyon sığınmacı bulunuyor. Bu rakam da dünyadaki toplam mülteci sayısının yaklaşık yüzde 35'ini teşkil ediyor.

Kaynak: AA