İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Genel Sekreteri Çiğdem Nas, Avrupa Birliği'nin (AB) en ehemmiyetli problemlerinden birisi bulunan hicret meselesinin Türkiye yapılmaksızın çözümlenemeyeceğini belirterek, 'Türkiye'de kesinlikle birlikte hicret bakanlığı oluşturulması gerekiyor. İstese de istemese de bundan böyle birlikte hicret ülkesi biçimine geldi' dedi.

Nas, AA muhabirine icra ettiği değerlendirmede, sığınmacı problemininin sonuç devirde AB düşüncesince en ehemmiyetli konulardan birisi biçimine geldiğine ayraç ederek, Başbakan Ahmet Davutoğlu ile AB liderleri ortada meydana getirilen muhacir zirvesinin anlaşmayla sonuçlandığını hatırlattı.

Türkiye'nin Yunan adalarına geçişleri tevkif ve buradan sığınmacıları art onama etmeye razı olmasının, AB düşüncesince ehemmiyetli birlikte aşama bulunduğunu dile getiren Nas, bu mevzuda Türkiye ve AB'nin aşırı andıran ve ortaklaşa iş süresince emek vermesi icap ettiğini vurguladı.

Türkiye'de kesinlikle birlikte hicret bakanlığı oluşturulması icap ettiğini korumak için çaba sarfeden Nas, şunları kaydetti:

“Türkiye öz istese de istemese bile bundan böyle birlikte hicret ülkesi biçimine geldi. Hem kendisi hicret meydan birlikte ülke, bununla beraber AB'ye göçte transit birlikte ülke. Bu bası Türkiye'nin üstünde lazım istemez ortaya çıktı. Bunu arama dibine alabilecek birlikte yöntem ve kapasiteyi oluşturması gerekecek. Burada da AB ile ortaklaşa iş içerisinde gerçekli eden birlikte manzume oluşturmamız gerekiyor.”

'Terör saldırıları sonra himayeci durum güçlenebilir'

Türkiye'nin, haziranda ara sınav serbestisi anlamında birlikte değişmeyen katılması düşüncesince april sonuna derece AB ara sınav kere haritasındaki kriterleri namına getirmesi gerektiğine dikkati çekici Nas, birtakım koşulların bu müddette tamamlanmasının güç gözüktüğünü söyledi.

Terör saldırılarının da AB içerisindeki himayeci tavrı güçlendireceğini dile getiren Nas, bunun da ara sınav serbestliğine, birtakım uzuv ülkelerin dirlik çıkmasını yanı sıra getirebileceğini anlatım etti. Nas, bu süreçte Türkiye'nin önüne birtakım engeller çıkabileceğini, bundan dolayı birlikte 'B' planının bulunması icap ettiğini bildirdi.

Kaynak: AA