Yerel seçimlerin yaklaştığı bugünlerde kadın sığınma evlerinde kalan binlerce kadın oy kullanamayacak. Sığınma evlerinde kalan kadınlar, koruma amaçlı adresleri gizlendiği için nüfus kayıt sisteminde görünmüyor. Morçatı kurucularından Avukat Canan Arın, hükümetin bu sorunu sığınma evlerine doğrudan sandık koyarak çözebileceğini belirterek, “Sığınma evlerindeki kadınların oy kullanmalarının önünü açan çalışmaların yapılmaması kadınlara cezaevinde kalıyor muamelesi yapıldığı anlamına geliyor” dedi. Kadın Adayları Destekleme Derneği (KADER) eski başkanı Avukat Hülya Gülbahar ise sığınakta kalan kadınların oy kullanamıyor olması devletin kadınlara ve kadınların kararlarına karşı kayıtsızlığını gösterdiğini söyledi.
 

ÇÖZÜM YOLU VAR

Avukat Gülbahar, sığınma evinde kalan kadınların oy kullanabilmeleri için geçici seçmen kimliği vermenin mümkün olduğunu belirterek şöyle konuştu: “Mahkeme kararıyla geçici kimlik değişimi yapılabilir, koruma kararının içinde oy kullanma da yer alabilir ve yüksek seçim kurulu mevzuatında yapılacak tek maddelik bir değişiklikle sorun kolayca çözülebilir.” Gülbahar, “Kadınların oy verme hakkını engellemek adeta sığınakta kalan kadınları cezalandırmak anlamına geliyor” dedi.
 

OY KULLANMA, CEZA ÖDE

Seçimlerde oy kullanmayan vatandaşların ceza ödemelerine ilişkin yaptırımlar her seçim döneminde gündeme geliyor. Yüksek Seçim Kurulu’ndan edinilen bilgiye göre oy kullanmayanlara verilecek cezalar ve cezaların uygulanıp uygulanmayacağı ilçe seçim kurulları tarafından belirleniyor. İlçelerdeki yüksek seçim kurulunun cezai uygulamayı onaylaması durumunda o bölgedeki sığınma evlerinde bulunan seçmen de verilen cezadan otomatikman etkileniyor. Bu durumda sığınma evlerindeki kadınlar da oy kullanmadıkları için cezalandırılabilecek. Avrupa Kadına Yönelik Şiddet Merkezi’nin verilerine göre, Türkiye, 44 ülke içerisinde kadın nüfus başına düşen sığınma evi ve yeterlilik açısından 23. sırada yer alıyor.


 

AYFER ÇALIKIRAN

Taraf.com