Türkiye Yeşilay Cemiyeti Genel Başkanı Mücahit Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de sigaranın kontrollü ve kullanımına sınır konulmasıyla ilgili sürecin başarıyla sonuçlandığını anlattı.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, Türkiye'yi, sigarayla mücadeleyi iyi yapan ilk 4 ülke arasına almasının önemine işaret eden Öztürk, "Fakat şöyle bir sorunla karşılaştık. Bir şeyi kontrol etmiyorsanız, ne kadar sınır koyarsanız koyun, çok sağlıklı yürümüyor. Başta işler çok iyi gitti. Herkes buna sahip çıktı. Çünkü sigara dumanından bayağı bunalmıştık. Ama daha sonra her işte olduğu biraz gevşedi. Bu gevşeklikte herkesin rolü var sadece denetim mekanizmalarını suçlamak doğru değil. Bir denetim problemi de oldu." diye konuştu.

Vatandaşların sigara yasağını ihlal edenleri Alo 184 Sağlık Bakanlığı Danışma ve Şikayet Hattı'na ihbar edebildiğini belirten Öztürk, bunun üzerine halk sağlığı görevlilerinin şikayet edilen mekanda yaptığı kontroller sonucunda birtakım cezaların söz konusu olabildiğini hatırlattı.

Mücahit Öztürk, bu uygulamada telefonla ulaşma, yer ve mekanın adresini tam olarak bildirme konusunda problemler yaşadığını ifade ederek, şunları anlattı:

"Teknoloji bağımlılığına karşı bir kurum olarak ama teknolojiyi faydalı kullanmaya da 'Evet' diyerek, 'Teknolojiyi bu alanda nasıl kullanabiliriz?' diye düşündük. Bunun sonucunda 'Dedektör' denilen projeyi geliştirdik. Sağlık Bakanlığı ile birlikte çalıştığımız bir proje. Vatandaşlar, akıllı telefonlarına bir uygulama yükleyecek. Bu uygulama sayesinde nerede bir ihlal görüyorsa, konum bildirecek. Akıllı telefonlarla yapılacak yer bildirimi, anında Sağlık Bakanlığının bilgisayarına düşecek."

Kaynak: AA