Kadına yönelik şiddete karşı alınan önlemlere ilişkin, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nca yaptırılan etki analizlerinde, alınan tedbirlerden mağdurların yüzde 78'inin memnun olduğu tespit edildi.

Emniyet birimleri, 20 Mart 2012 tarihinde yürürlüğe giren 6284 sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun kapsamında yapılan ihbar veya şikayetleri, öncelikle cumhuriyet savcısına bildiriyor. Her olay hakkında gecikmeksizin Şiddeti Önleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) ile Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü'ne (ASPİM) de bilgi veriliyor.

Her türlü polisiye koruma yöntemlerinin yanı sıra ilgili kanuna istinaden hakim tarafından verilen "kimlik ve ilgili diğer bilgi ve belgelerin değişimi" tedbir kararlarının gereği Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı tarafından yerine getiriliyor. Bu kapsamda mağdur kadının kimliği, sürücü ehliyeti, diploması, kurumlardan aldığı belgeleri koruma kapsamında değiştiriliyor.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'nın talebi üzerine, 3 Mayıs 2013'ten itibaren pilot uygulama kapsamında 14 ilde, 19 Ocak 2016'dan itibaren ise 26 ilde olmak üzere toplam 40 ilde kurulan ŞÖNİM'de irtibatı sağlamak üzere polis memurları görevlendirildi.

Alınan tedbirlerden mağdurlar memnun

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından 2014 ve 2015'te yaptırılan etki analiz araştırmalarında, alınan tedbirlerden mağdurların yüzde 78'inin memnun olduğu, mağdurlara uygulanan 'geçici koruma' tedbirinden yüzde 80'inin, şiddet uygulayanlara yönelik verilen 'evden uzaklaştırma' tedbirinden ise yüzde 91'inin memnun olduğu belirlendi.

Elektronik kelepçe

Elektronik kelepçe; Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Adalet Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı arasında 8 Mart 2015'te imzalanan "Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Kapsamında Teknik Yöntemlerle İzleme Sistemlerinin Kullanılmasına Yönelik Pilot Uygulama İşbirliği Protokolü" ile 30 Temmuz 2015'te Ankara ve İzmir'de pilot uygulamasına başlandı.

Eğitim faaliyetleri

Eğitim faaliyetleri; 2015 ve 2016'da; "Aile içi şiddetle mücadele projesi" kapsamında, 81 ilde görev almak üzere 500 eğitici personel yetiştirildi. Bu eğitilmiş personel ile aile içi ve kadına karşı şiddet olaylarında ihbar, şikayet, müracaat, soruşturma ve koordinasyon birimlerindeki görevli personele yönelik eğitimlerin planlaması yapılarak, 2016 sonuna kadar alanda çalışan personele eğitim verilecek.

Kaynak: AA