Kış lastiklerinde mecburi bulunan tasarruf süresi 1 Nisan nedeni ile sona ererken uzmanlar sürüş güvenliği düşüncesince yazlık modellere geçilmesi dair uyarıda bulunuyor.

Türkiye'de ticari vasıtalar düşüncesince şita lastiği kullanması 1 Aralık-1 Nisan tarihleri ortada zorunlu. Nisan ayının gelmesi ile bundan böyle sürücüler birer birer şita lastiklerini çıkartmaya başladı. Ancak bazısı sürücüler bu değiştirmek yapmayı öteleyebiliyorlar. Bu geciktirmeler ise hem sürüş güvenliğini tehlikeye sokuyor bununla beraber hesaplı zayi ve mekân kirliliğine defa açıyor.

Hava ısındığında kıs lastiğine dikkat

Güvenli ve İleri Sürüş Teknikleri Uzmanı Murat Tosun, hava sıcaklığının 7 derecenin dibine düşmüş bulunduğu hallerde şita lastiklerinin baş döndürücü dobra başarım gösterdiğini fakat huysuz hallerde bunun sakıncalı neticeler doğurabildiğini kaydederek, 'Fren mesafeniz havanın ısıdam bulunduğu vakitlerde şita lastiği ile yapılacak frende sayı farkı 8-10 m. uzar bu da sayı farkı yüzdelik 30'luk indinde zayi demek. Ki anide fren ihtiyaçı olacak sürede bu ayırt arka dönüşü sıfır vaziyetlere defa açar.' niteleyerek konuştu.

Lastiklerin araçlardaki mahrukat tüketiminde ehemmiyetli indinde aktif fiil olduğuna dikkati çekici Tosun, 'Kış lastikleri ısıdam yıllarda yaz lastiklerine uyarınca şimdi az tutunma sağlayacağından siz gaza da şimdi baş döndürücü basacaksınız ve bu gidiş aracınızın şimdi baş döndürücü mahrukat tüketmesine illet olur. Bununla beraberce değişik delk katsayıları zımnında aracınızın revan aksamında da şimdi acele yıpranmalar görürsünüz.' ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA