Son on yılda devlet hizmetlerindeki müthiş dönüşümü hep beraber gözlemliyoruz. İstenilen seviyeye gelmemiş olsa bile devlet memurlarındaki zihniyet değişimi yadsınamaz düzeyde olumlu olarak değişti. Artık devlet memurlarının çoğunluğu kendilerini devletin sahibi gibi görmekten vazgeçti. Kendilerini vatandaşa hizmet eden devlet çalışanları olarak görmeye başladılar ve böyle düşünmekten ve davranmaktan dolayı da mutlular. Devlet memurlarının zihinsel dönüşümü, kurumlarının hizmet anlayışına ve hizmet veriş şekillerine de yansıdı. Bir çok kamu kurumunda benzer güzel uygulamalar var ancak ben örneği yine SGK' dan vereceğim.                                                                              


SGK vatandaş odaklı hizmet anlayışıyla, bilgiye kolay ve hızlı erişimin sağlanması; kurum hizmetlerinin tanıtılması, vatandaşlarımızın bilgilendirilmesi; SGK ile ilişkili kişi ve kuruluşlara bilginin; düzenli, sürekli ve kesintisiz olarak ilk elden ulaştırılması, karşılıklı iletişimin güçlendirilmesi amacıyla SMS ile bilgilendirme  hizmetini vermeye başladı. Aslında SGK bu hizmeti vermeye başlayalı çok zaman oldu. Ancak vatandaşlarımızın bu hizmetin farkına tam anlamıyla varmadıklarını düşündüğüm için konuyu gündeme getirmeye değer buldum. SGK bu uygulama ile  vatandaş memnuniyetini artırmayı amaçlamaktadır.                                                                                                                        

SMS İLE VERİLEN HİZMETLER (BİLGİLENDİRMELER)                                                


Medikal malzeme ödemeleri, çölyak ödemeleri, SSK( 4/a) sigortalı tescil, Bağ-Kur(4/b) sigortalı tescil, Emekli Sandığı ( 4/c) sigortalı tescil, 4a sigortalı işten ayrılış, 4b sigortalı işten ayrılış, 4c sigortalı işten ayrılış, 4a toptan ödeme, 4b toptan ödeme, 4c  ikramiye ödeme, 4b aylık bağlama, 4c  aylık bağlama, 4a geçici iş göremezlik, 4b geçici iş göremezlik, 4a emzirme yardımı ödemesi, 4b emzirme yardımı ödemesi,  4a hizmet borçlanmaları, 4a emekli ödemeleri, 4a cenaze ödemeleri, şu anda sigortalılara SMS ile bildiriliyor. Yani SGK' ya geçici iş göremezlik için müracaat etmişseniz ve SGK' nın bilgilendirme sistemine de kayıtlı iseniz ödemenizin nereden, ne zaman yapılacağı ile ilgili bilgilendirme cep telefonunuza SMS olarak geliyor. Yine bir işe girdiğinizde işvereniniz tarafından tescil işleminiz yapıldığında SMS ile bilgilendiriliyorsunuz. Tescilinizin yapılıp yapılmadığını yada giriş tarihinizin doğru yapılıp yapılmadığını  bu şekilde takip edebiliyorsunuz.
 

Bu işlemlerinin tarafınıza SMS ile bildirilebilmesi için yapmanız gereken sadecehttp://uyg.sgk.gov.tr/IletisimBilgileri/jsp/IletisimBilgileriSorgula.jsp link adresinden giriş yapılmasıdır. Burada dikkat edilmesi gereken cep numarası sahibi ile bilgi talep edilen kişinin aynı olması ve T.C. numaralarının eşleşmesi gerektiğidir.
SORU;

Mustafa Bey,                                                                                                                       

 Ben 3 yıldır çalıştığım işimden haziran ayında ayrıldım ve işsizlik maaşı alıyorum. İşsizlik maaşım 23 nisan tarihinde bitiyor. 34 yaşında bekar lisans mezunu bir bayanım. Babam SGK emeklisiydi ve 17 yıl önce vefat etti. Onun maaşını annem alıyor. Ortalama 1000 TL alıyor. GSS sorgulaması yaptığımda 23 nisan 2015 tarihi görülüyor. Ben şu anda açık öğretimde 3.üniversiteyi okuyorum ve iş bulamıyorum. Benim 23 nisan 2015 tarihinden sonra ne yapmam gerekiyor? Babamın maaşını almak için başvuru yapsam GSS primini öder miyim? Ayrıca dışarıdan SGK primini ödesem GSS ödemekten kurtulur muyum?  Bana bir yol gösterir misiniz? Süresi gelmeden ne yapmam gerekiyor? Teşekkürler.  

CEVAP:

Işıl Hanım;
Babanız vefat ettiğinden dolayı siz hak sahibi konumundasınız. Hak sahibi olarak SGK' ya müracaat edip maaş bağlanmasını istemeniz gerekmektedir.
Ölüm aylığının bağlanması ile birlikte sistemde, sağlık aktivasyonunuzda yapılacağından sağlık hizmetlerini de almaya hak kazanacaksınız. Sağlık hizmetlerini hak sahibi olarak SGK' dan alacağınızdan, ayriyeten genel sağlık sigortası yaptırmanıza ve prim ödemenize gerek bulunmamaktadır. Evlenmeniz, bir işyerinde sigortalı olarak çalışmanız ve kendi çalışmanızdan dolayı yaşlılık aylığı almanız halinde hak sahipliğiniz sona erecektir. Eğer hak sahibi olarak ölüm aylığına müracaat etmezseniz SGK, sistemden sizi genel sağlık sigortası yapıp prim borcu çıkaracaktır. 
muhasebeweb
 
Mustafa KESKİN