MUSUL - HEMN BABAN

Terör örgütü DEAŞ, 10 Haziran 2014 tarihinde Musul kent merkezi ve çevre bölgelerini ele geçirdikten sonra keyfi uygulamalardan ötürü berberler mesleğini yapamaz hale gelmişti. Berberler ölüm tehdidi altında kepenk kapatmak zorunda kalmıştı.

Süleyman Faris'in hikayesi de Musul'daki birçok kent sakini ve meslektaşı berberlerden farklı değil. Henüz 20'li yaşlarında olan Süleyman, ailesiyle birlikte yaklaşık 7 aydır Musul'un doğusundaki Hasan Şam Çadır Kampı'nda yaşıyor.

AA muhabirine konuşan Süleyman, evlerinin yıkılmış olması ve "Eski Musul'da" yaşam için elverişli ortamın olmamasından kaynaklanan nedenlerden dolayı evlerine dönemediklerini söyledi.

DEAŞ'ın kenti ele geçirmesiyle birlikte kendisinin de hayatının tamamen değiştiğini belirten Süleyman, militanların talimatları doğrultusunda saç kesimi yapması gerektiğini, sakal tıraşına ise izin verilmediğini aktardı.

Süleyman, "Hal böyle olunca dükkanı kapatıp, binlerce berber gibi ben de evimde oturmaya başladım." dedi.

Operasyon sonrası Hasan Şam Çadır Kampı'na yerleştiklerini anlatan Süleyman, binlerce ailenin yaşadığı kampta kendi imkanlarıyla seyyar bir berber dükkanı açma kararı aldığını ifade etti.

Süleyman'ın seyyar dükkanı, iki şarjlı tıraş makinesi, iki masa, bir sandalye ile küçük bir aynadan ibaret. Süleyman dükkanına mensubu olduğu "Luweys" aşiretinin ismini verdi.

Berber Süleyman:

"Yaklaşık 7 ay önce Musul'daki operasyon sırasında evimi terk etmek zorunda kaldım. Buraya gelince mesleğimi icra edebileceğimi düşündüm. Çünkü binden fazla ailenin yaşadığı bu kampta tek bir berber yoktu. Ben de çevreden topladığım atık plastik ve direklerden gördüğünüz bu seyyar dükkanımı yaptım. Burada hem para kazanıyorum hem de halkın ihtiyacını gideriyorum."

"Kamp sakinlerinin mali durumu belli ve neredeyse hiç paraları yok." diyen Süleyman, "Bu yüzden müşterilerimden herhangi bir sabit fiyat teklifinde bulunmuyorum. Bir tıraş için 40 cent ile 2 dolar arasında para alıyorum. Bazıları ise bunu verecek durumda olmadığından dolayı borç yazılmasını istiyor." dedi.

Süleyman, en kısa zamanda kentine dönmek, eğitimine devam etmek ve dükkanını tekrar açmak istediğini söyledi.

Irak Başbakanı Haydar el-İbadi, 10 Temmuz 2017 tarihinde Musul'un tamamen DEAŞ'tan temizlendiğini kaydetmişti.

Kaynak: AA