Balyoz, Ergenekon ve Askeri Casusluk davaları kapsamında tutuklanarak cezaevine giren askerlerin yakınları tarafından kurulan Vardiya Bizde Platformu tarafından 29 Eylül 2012’de başlatılan Sessiz Çığlık eylemlerinin 100’üncüsü dün gerçekleştirildi. İstanbul ve Ankara’da yapılan eylemlerde, Askeri Casusluk davası kapsamında cezası onanan 6 kişinin hâlâ cezaevinde olduğu anımsatılarak “Bu davalar da çok yakında çökecek ve tutuklu arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşacaklardır” denildi.

 

TOPLAM 266 YIL CEZA VERİLDİ

İstanbul Beşiktaş Meydanı’nda yapılan eyleme, Ergenekon ve Balyoz davalarından tahliye olan askerle de katıldı. Yapılan basın açıklamasında şöyle denildi: “2010’da fuhuş, şantaj ve casusluk iftiraları ile başlayan ve her aşamasında hukukun katledildiği İstanbul Askeri Casusluk davası, Ocak 2014’den bu yana Anayasa Mahkemesi’nde beklemektedir. Bu dava, 2012’de İstanbul 11’inci Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi tarafından karara bağlanmış, yargılanan 56 TSK personeli ve TÜBİTAK çalışanından 44’üne toplam 266 yıl 4 ay hapis cezası verilmiştir. Cezalar, ortadaki tüm haksızlık ve hukuksuzluğa rağmen Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi tarafından onanmıştır.

 

25 AĞUSTOS ÇAĞRISI

Bu düzmece davadan şu an itibariyle 6 kişi hapistedir ve geri kalanlar hakkında yakalama kararı olup her an hapse girmeyi beklemektedir. Kamuoyunda Balyoz olarak bilinen davadakinden de fazla hak ihlallerinin bulunduğu İstanbul Askeri Casusluk davasında Anayasa Mahkemesi kararının gecikmesi, her an telafi edilemez zararların artmasına neden olmaktadır. 4 yıldır adalete kavuşmak için bekliyoruz. 4 Ağustos 2014’de Anayasa Mahkemesi önünde tutulan temsili ‘Adalet Nöbeti’nin devamını, 25 Ağustos 2014 Pazartesi günü saat 13.00’de Beşiktaş Demokrasi Anıtı önünde gerçekleştiriyoruz. Davadaki hukuk ihlallerinin daha fazla geciktirilmeden açığa kavuşturulması için adalet arıyoruz ve çalınan özgürlüklerimizin geri verilmesini istiyoruz.”

 

BU DAVALAR DA ÇÖKECEK

Ankara’da ise Sakarya Meydanı’nda toplanan ailelere, CHP Ankara Milletvekili Levent Gök destek verdi. Gök, “Bu arkadaşlarımızı yargılayanlar, bir kez yargıladılar ama onlar halkın vicdanında her gün yargılanacaklar. O gün davanın savcısı olduklarını söyleyenler ise bugün bunun kumpas olduğunu söylüyorlar. Ne kadar utanç verici ne kadar acı bir durum” dedi. Vardiya Bizde Platformu adına yapılan açıklamada ise şöyle denildi: “Adalet 100 haftadır ağlıyor. Adalet dağıtması gerekenler 100 haftadır sağır, dilsiz ve gözleri görmüyor. Hukuk düzeninin ülkeye yeniden egemen olabilmesi için yürütülen adalet mücadelesi neticesinde; sözde Ergenekon, Balyoz, Poyrazköy, Odatv, Şike, Gizli Belge ve 28 Şubat davaları çökmüş, haksız ve hukuksuz olarak tutuklanan yurtseverler tahliye edilmişlerdir. Şimdi sıra sözde Askeri Casusluk ve Zirve Yayınevi davalarındadır. Bu davalar da çok yakında çökecek ve tutuklu arkadaşlarımız özgürlüklerine kavuşacaklardır.”