Bu tümcenin ifade ettiği anlam, bir yaşamın sona ermesi olarak algılanıyorsa, bir yerlerde eksiklik var demektir. Çünkü O’nun sona eren yaşamı, 80 yıla sığdırılan bir özverinin öyküsü gibiydi. Birgününü bile kendisi için yaşamadığı, toplumculuğun biçimlendirdiği bir yaşamın...

Ölecekti elbette... Niye ölmesindi ki... Üstelik tam da 80’ine vurmuşken yaşam... 1978’den bu yana kahpece bir suikakstın kendisini mahkum ettiği sandalyede, faşizme ve gericiliğe karşı inatla çevirdiği tekerlek birgün dönmeyecekti elbette...

Ama bilinmelidir ki, dün biten O’nun yaşamı değildir sadece... Giden Server Tanilli değildir yalnız...

Halkına ve öğrencilerine adanmış bir yaşamı, kendisine ait saymadan yaşayan gerçek bir sosyalistti... Düşüncelerini, sadece ifade edilen değerler olmakla sınırlı saymayan, yaşamını da düşünceleri ölçeğinde biçimlendiren bir savaşçı...

Korkusuz bir yürekti O... 1 nolu anfiyi tıklım tıklım dolduran merak, sadece orada açılacak yeni ufukların, yine o dönemlere özgü bilgi açlığıydı.

O, gerçek bir aydınlanmacıydı... Sosyolojik tahlillerden imbiklenmiş özgün değerlendirmelerin zenginleştirdiği, antiemperyalist özü öne çıkarılmış Milli Mücadele, O’nun ifadelerinde son derecede de gerçekçi bir yörüngeye oturmaktaydı.

Bir gün bile eğilmedi...

Bize ışık tuttu... Dünyaya bir başka bakıyorsak, göz O’nundur. Işık O’nun...

Biz yaşadıkca yaşayacak Server Hoca...

Yaşatacağız...

                  İSTANBUL BAROSU BAŞKANLIĞI

Prof. Dr. Tanilli için ilk tören Perşembe günü saat 10.00'da Cumhuriyet gazetesinin Şişli'deki merkez binasında düzenlendi. Tanilli, Karacaahmet Şakirin camisinde kılınan öğle namazının ardından Karacaahmet mezarlığında defnedildi.

İstanbul Barosu, yaşamını aydınlanma devrimine adamış, bu uzun soluklu bilim adamının kaybından dolayı üzüntülerini belirtir, başta ailesi, yakınları, dostları, meslektaşları, öğrencileri ve okurlarına başsağlığı diler.

SERVER TANİLLİ

Prof. Dr. Tanilli 1931 yılında doğdu. 12 Eylül 1980 darbesi öncesinde İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi'nde öğretim üyeliği görevini yürüten Tanilli, 7 Nisan 1978'de uğradığı silahlı saldırı sonucu felç geçirip sakat kalmıştı.

Tanilli, 1980'den sonra Fransa'ya gitti ve 2000 yılına kadar bu ülkede Strasbourg Üniversitesi'nde akademik çalışmalar yaptı.

Türkiye'ye geri döndükten sonra 2000 yılında Cumhuriyet gazetesinde yazmaya başlayan Tanilli’ye, 2006'da ''Sertel Demokrasi Ödülü'' verildi.

Ayrıca, Server Tanilli, Muzaffer İlhan Erdost ve İlhan Selçuk 1999'da Tüyap Kitap Fuarı'nda birlikte Pen Yazarlar Derneği'nin onur üyeliğine değer görülmüşlerdi.

Tanilli'nin çok sayıda eserlerinden bazıları, ''Uygarlık Tarihi, Devlet ve Demokrasi: Anayasa Hukukuna Giriş, Nasıl Bir Eğitim İstiyoruz?, Yüzyılların Gerçeği ve Mirası, Candide ya da İyimserlik, Yaratıcı Aklın Sentezi: Felsefeye Giriş, Değişimin Diyalektiği ve Devrim, Dünyayı Değiştiren On Yıl, Fransız Devriminden Portreler ve Din ve Politika.''