DAKAR

Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan, Türkiye ile Senegal arasında önemli bir ticaret potansiyeli bulunduğunu belirterek, "Potansiyelimizin oldukça altında bir ticaret hacmine sahibiz. Bunu daha yukarı çekme noktasında iş birliğimizi kuvvetlendirmeliyiz." dedi.

Elvan, resmi ziyaret kapsamında bulunduğu Senegal'de ülkenin Ticaret Bakanı Alioune Sarr ile bir araya geldi.

Bakanlık binasındaki görüşmenin ardından gerçekleşen heyetler arası toplantıda konuşan Bakan Elvan, kendilerine gösterilen misafirperverlikten dolayı Sarr'a teşekkür ederek, ziyaretin iki ülke arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkilerin daha da ileriye götürülmesine vesile olacağını umduğunu belirtti.

Senegal'in istikrarlı siyasi yapısı ve ekonomisiyle Batı Afrika ülkelerine model teşkil ettiğine değinen Elvan, TİKA, Anadolu Ajansı ve THY gibi kuruluşların Senegal'daki faaliyetlerinin her iki ülke halkı arasındaki dostluk ve kardeşlik ilişkilerinin bir yansıması olduğunu ifade etti.

Elvan, 2007 yılının nisan ayında açılan TİKA ofisinin bu zamana kadar 12 milyon dolar düzeyinde 171 proje gerçekleştirdiğini vurgulayarak, "Önümüzdeki dönemde de TİKA tarafından Senegal için önem arz eden bazı projelere destek verilmesine devam edilecektir." diye konuştu.

İki ülkenin ticaret anlamında çok önemli potansiyeli bulunduğuna işaret eden Elvan, "Potansiyelimizin oldukça altında bir ticaret hacmine sahibiz. Bunu daha yukarı çekme noktasında iş birliğimizi kuvvetlendirmeliyiz." dedi.

Türk iş adamlarının dünyanın dört bir yanında başarılı projelere imza attıklarını anlatan Bakan Elvan, bu firmaların Senegal'deki projelerden daha fazla pay almalarını ve iki ülke firmalarının birlikte iş yapmalarını arzu ettiklerini kaydetti.

Elvan, ülkeler arasındaki olası iş birliği alanlarına da değinerek, bu alanlardan bir tanesinin sağlık sektörü olduğunu ve Türkiye'nin bu alandaki deneyimlerinin aktarılabileceğine işaret etti.

Ulaştırma, enerji, madencilik ve konut alanlarında da iki ülke arasında iş birliği yapılabileceğini vurgulayan Elvan, bunların yanı sıra KOBİ'lerin desteklenmesi konusunda sanayi ve ticaret odalarının gerekli adımları atacağına inandığını belirtti.

"FETÖ konusundaki dayanışmaya minnettarız"

FETÖ ile mücadele konusunda Senegal'in yaklaşımına da değinen ve bu konuda teşekkürlerini sunan Elvan, "FETÖ ile iltisaklı tüm eğitim kurumlarının lisanslarını iptal ederek ülkemizin güvenliği için büyük önem arz eden bu meselede sergilediğiniz dayanışmaya minnettarız. Bu çerçevede Senegal Dışişleri Bakanlığı ile Türkiye Maarif Vakfı arasında özel imtiyaz ve muafiyet anlaşmasının imzalanmasını memnuniyetle karşıladık. Uygun arazi tahsis edilmesi halinde çok modern, üç farklı kentte eğitim kampüsü oluşturmak istiyoruz. Bu konuda Senegal Hükümeti'nin gerekli desteği vereceğine inanıyorum." diye konuştu.

Bakan Elvan, Dakar'da Yunus Emre Kültür Merkezi kurulması için çalışmaların devam ettiğini de bildirdi.

Helal gıda konusunda Türkiye'nin önemli çalışmalar gerçekleştirdiğini ve Helal Akreditasyon Kurumunun kurulduğunu anımsatan Elvan, gelecek dönemde tüm İslam ülkelerine akreditasyon konusunda destek vereceklerini kaydetti.

"Dış kaynak kullanımıyla ilgili iş birliği yapmalıyız"

Senegal Ticaret Bakanı Sarr da iki ülke arasındaki ilişkilerin 2013'ten bu yana büyük bir ivme kazandığını belirterek, Senegal'den Türkiye'ye yapılan ihracat miktarının 2014-2017 arasında yüzde 118 arttığını ifade etti.

İş adamlarının karşılıklı ticaret yapmaları için hiçbir engelin bulunmadığını bildiren Sarr, bunun ekonomi politikasından dolayı dünya ülkeleri arasında saygın konumda olan Türkiye'nin tecrübelerinden faydalanma imkanı sağlayacağını vurguladı.

Sarr, "Türkiye ve Senegal'in ekonomik politikaları benzerlik gösteriyor. Türkiye ile dış kaynak kullanımı ile ilgili verimlilik arayışında da işbirliği yapmamız gerekiyor." dedi.

Sarr, Türkiye ile Senegal'in ekonomik ilişkilerde beraber hareket etmesinin diğer Batı Afrika ülke ekonomilerinin Türkiye'ye doğru yönelmesine zemin hazırlayacağını vurguladı.

Bakan Elvan, görüşmenin ardından DM yatırım inşaat firmasının Dakar'daki hal kompleksini gezdi.

Muhabir: Erdal Çelikel, Alaattin Doğru

Kaynak: AA