İSTANBUL

"Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'nın (FETÖ/PDY) Selam Tevhid soruşturmasında kumpas kurduğu" iddiasına yönelik firari sanıklar Fetullah Gülen ve Emre Uslu ile eski emniyet müdürleri Yurt Atayün ve Ömer Köse'nin de aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 81 sanığın yargılandığı davada, 3 tutuklu sanığın tahliyesine karar verildi.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesindeki kapalı duruşmaya, sanıklar ile avukatları katıldı.

Daha önceki celselerde verilen ara karar gereği kapalı yapılmasına karar verilen ve bir haftalık süre boyunca bugün üçüncüsü yapılan duruşmada, 10 bin 529 sayfalık iddianamenin okunmasına devam edildi. Bugünkü duruşmanın öğleden sonraki bölümünde, sanık ve sanık avukatlarının talepleri alındı.

Söz alan tutuklu sanık ve avukatları, tahliye kararı verilmesini istedi.

Talepleri değerlendiren mahkeme heyeti, tutuklu sanıklardan Gültekin Avcı, Muhammet Yasin Akyar ve Sinan Karataş'ın tahliyesine hükmetti.

Diğer tutuklu sanıkların bu hallerinin devamını kararlaştıran heyet, sanıklardan eski İstanbul Terörle Mücadele Şube Müdürü Serdar Bayraktutan hakkında ise yakalama kararı çıkardı.

Duruşma, 2-3-4 Ağustos'a ertelendi.

- Süreç

İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekili İrfan Fidan tarafından hazırlanan 10 bin 529 sayfalık iddianamede, aralarında firari sanıklar Gülen, Uslu ile eski emniyet müdürleri Atayün, Köse ve muvazzaf subayların da bulunduğu 122 şüpheli yer alıyor.

Sanıkların, ''Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya veya görevini yapmasını engellemeye teşebbüs etme" suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılması talep edilen iddianamede, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başbakan Ahmet Davutoğlu, bazı bakanlar, MİT Müsteşarı, üst düzey siyasi parti temsilcileri, gazeteciler ve kamu görevlilerinin de aralarında bulunduğu 968 kişi müşteki olarak yer alıyor.

İddianameyi kabul eden İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi heyeti, davanın üçüncü duruşmasında, Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 182. maddesindeki "Genel ahlakın veya kamu güvenliğinin kesin olarak gerekli kıldığı hallerde, duruşmanın bir kısmının veya tamamının kapalı yapılmasına mahkemece karar verilebilir" hükmü uyarınca, tüm duruşmaların kapalı yapılmasına karar verdi.

Davanın 18 Mart'taki duruşmasında ise aralarında Fetullah Gülen, Emre Uslu ile tutuklu yargılanan 23 muvazzaf askerin de bulunduğu 44 sanık hakkındaki dosyanın ayrılarak, Adana ve Hatay'da MİT'e ait tırların durdurulması olayına ilişkin Yargıtay 16. Ceza Dairesindeki dava dosyasıyla birleştirilmesine hükmedildi. Firari sanıklar Gülen ve Uslu hakkındaki dosya, MİT tırlarının durdurulmasına ilişkin suçları kapsadığı gerekçesiyle Yargıtay'a gönderildi, diğer suçlar yönünden yargılama ise İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Muhabir: Murat Kaya İstanbul

Kaynak: AA