ANKARA

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca, engelli yolcuların şehirler arası ulaşımında erişilebilirliğini sağlamak için otobüs, tren, gemi, terminal ve mola yerlerine yönelik yeni standartlar belirlendi.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığınca hazırlanan "Şehirler arası Yolcu Taşıma Hizmeti ile Servis ve Turizm Taşımacılığı Hizmetinin Erişilebilir Hale Getirilmesine Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayımlandı.

Daha önce şehir içi yolcu taşımacılığı yapan otobüslerin erişilebilir hale getirilmesi ile Türkiye genelinde toplu ulaşım hizmeti veren tüm araçların düzenli olarak denetlenmesine yönelik düzenlemeleri hayata geçiren Bakanlık, bu yönetmelikle de şehirler arası ulaşımın engelliler açısından erişilebilir hale getirilmesine yönelik kıstasları belirledi.

Şehirler arası yolcu taşıma hizmeti ile servis ve turizm taşımacılığı hizmetinin, engellilerin kullanımına uygun hale getirilmesine ilişkin düzenlemeleri kapsayan yönetmeliğe göre, kara yolunda hizmet veren araçlar erişilebilir olarak üretilecek ve mevcut araçlar da bu açıdan tadilata alınacak.

Yolcu gemileri ve trenler erişilebilir olarak üretilecek

Yönetmelik kapsamında denizyolu ve iç su yolunda hizmet veren araçlarda erişilebilirliğin sağlanmasına yönelik yolcu gemileri de erişilebilir olarak üretilecek.

Demiryolunda hizmet veren trenlerde de erişilebilirlik açısından yeni standartlar geçerli olacak.

Havayolu, demiryolu ve deniz ulaşımına yönelik düzenlemeler

Terminallerde de transfer aparatı temin edilmesi ile erişilebilirlik açısından gereken düzenlemeler yapılacak.

Görme engelliler için sesli anons ve yönlendirme sistemi bulundurulacak terminallerin il merkezlerinde bulunanları için danışma bankosunda işitme engelliler için indüksiyon döngü cihazı da sağlanacak.

Kıyı tesisleri de engelli yolcuların gemiye ulaşımını ücretsiz sağlamak, sesli anons ve yönlendirme sistemleri bulundurmak, bankolarda görüntülü konuşma ile işaret dili hizmeti sağlamak zorunda olacak.

Demiryolunda şehirler arası taşıma hizmeti veren araçlara yönelik ise hareket kısıtlılığı olan engelli yolcuların azami 72 saat öncesinde bildirmesi durumunda "transfer aparatı, rampa, asansör, merdiven tırmanma aparatı" gibi çözümleri sağlanacak.

İşletmeciler ayrıca erişilebilir banko, transfer aparatı temin etme, engelliye trene iniş ve binişte ücretsiz yardım sağlama, sesli anons ve yönlendirme sistemi kullanma, bilet satış noktalarında görüntülü konuşma ile işaret dili hizmeti vermek gibi yükümlülüklerin tamamını yerine getirecek.

Muhabir: Burcu Çalık

Kaynak: AA