Arjantin 'de seçmen yaşını 18 'den 16 'ya düşüren yasa tasarısı büyük tartışmalara rağmen senatodan geçti. Senatoda önceki gün yapılan oylamada, tasarı 3 'e karşı 52 evet oyuyla kabul edildi. Meclisin alt kanadından da sorunsuzca geçmesi beklenen tasarının gelecek ay yasalaşması bekleniyor. 

Tasarı gündeme ilk geldiğinde muhalefetin ciddi eleştirilerine neden olmuştu. Eşi Nestor Kirchner 'den 2007 'de başkanlık koltuğunu devralan ve Son dönemde baskıcı siyaset nedeniyle eleştirilere neden olan Cristina Kirchner 'in anayasada değişikliğe giderek üst üste üç dönem başkanlık yapmak istediği kulislerde konuşuluyor. 

Muhalefete göre, Kirchner bugüne kadar konu hakkında bir açıklama yapmasa da seçmen yaşını 18 'den 16 'ya düşürerek 2013 Ekim ayındaki ara seçimlerde partisinin oy oranlarını yükseltmeyi amaçlıyor. Zira ülkede birçok kişi 'Kirchner 'lerin düzelttiği ekonomiyle büyüyen genç kuşağın önemli bir kısmının Kirchner 'in partisine oy vereceği ' konusunda hemfikir. Devlet başkanının bu sayede anayasada değişikliğe gitmek için Kongre 'de gereken 3 'te 2 çoğunluğu sağlayacağı iddia ediliyor. 

'Değişim demokrasi için ' 
Kirchner ve partisi ise iddiları kabul etmiyor. Tasarıyı kaleme alan milletvekillerinden Elena Corregido, demokrasiyi güçlendireceğini savunduğu tasarının amacının 'insan haklarının genişletilmesi ' olduğunu söyledi. Oylamaya katılmayan muhalefetten Senatör Norma Morandini ise tasarının 'seçim sistemini geliştirmekten ziyade iktidar partisinin yeniden seçilme şansını artırmak için hazırlandığını ' iddia ediyor. Uzmanlar ise muhalefete katılmıyor. 

Sonuçları etkilemez 
Siyaset uzmanı Graciela Romer, “Bu değişiklik ile oy verenlerin sayısında çok büyük artış görülmeyecek. Kaldı ki bunların hepsi de Kirchner 'in partisine oy vermeyecek. Bu nedenle değişiklik seçim Sonuçlarını büyük oranda etkilemeyecek” diyor. Birçok uzman da aynı şekilde yapılan değişikliğin oyları yüzde 1 ila 2 arasında etkileyeceğini savunuyor. Yapılan değişiklikle birlikte ülkede 23 milyon olan seçmen sayısı 1.4 milyon artacak. 
BEYAZ GAZETE