Yüksek Seçim Kurulu (YSK) Başkanı Sadi Güven, 'Seçmen kütüğü kayıtlarımızda ahit bakımından sakat müntehip sayısı 607 bin 551, sakat seçmenle beraberce oturan müntehip sayısı 1 milyon 834 bin 840, 75 gözyaşı ve giysi müntehip sayısı 2 milyon 640 bin, 75 gözyaşı ve giysi seçmenle beraberce oturan müntehip sayısı ise 5 milyon 769 bin 393 namına görünmektedir' dedi.

Engellilerin seçme sürecinde yaşadıkları sorunlara hal üretilmesi şartıyla Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile YSK işbirliğiyle 'Engelsiz Seçim Çalıştayı' düzenlendi.

Çalıştayın açılışında mütekellim YSK Başkanı Sadi Güven, seçme sürecinde kurulun çalışmalarına bağlı bilgelik vererek sakat seçmenlerin oylarını ferah ferah kullanmalarına müteveccih uygulamaların geliştirilmesi şartıyla çalıştay yapılmasının planlandığını aktardı.

Engellilerin oylarını ferah ferah kullanabilmeleri düşüncesince lüzumlu şartların sağlanması dair ait kurumlara emir verildiğini tamlayan Güven, sakat seçmenlerin hizmetlerden yararlanmaları düşüncesince müntehip kütüğüne 'engelli' namına kaydedilmelerinin mecburi olduğuna ilgi çekti.

'Braille alfabesiyle basılan oy pusulalarıyla ait etraflı problemlerin çözülmesi gerekmektedir'

Görme engellilerin oylarını kullanmalarına bağlı yapılması planlanan çalışmalara da yer veren Güven, bu insanların eşiyle üstelik oy kullanmasının, kanunun 'seçmen oyunu öz kullanır, oy duyurulmayan verilir' maddesinin ihlali anlamına geleceğini vurguladı.

Güven, bu ihlalin ortadan kaldırılması düşüncesince müşahede engellilere müteveccih Braille alfabesiyle müstahzar oy pusulalarının tam olup olmayacağı üstünde çalışılması icap ettiğini belirterek, 'Braille alfabesiyle basılan oy pusulalarının kontrolü ne yapılacak, tamamı oy pusulaları bu halde mi basılacak, müşahede engellilerin yüzdelik kaçı bu alfabeyi bilmektedir, bu halde hissedar basımcılık problemi ortadan kaldırabilecek midir, etraflı bu ve benzeşim problemlerin değerlendirilmesi ve çözülmesi gerekmektedir' dedi.

'Sorumlu kurumların yürütecekleri çalışmaların takip edeni olacağız'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müsteşarı Ebubekir Şahin de engellilerin erişilebilirliğinin kolaylaştırılması, meydana getirilen uygulamaların yaygınlaştırılması düşüncesince bakanlığın çalışmalarını aktardı.Çalıştayda ele alınacak kararlar doğrultusunda doğacak seçme zamanına denli mesul gurur ve firmaların yürütecekleri çalışmaların takip edeni olacaklarını vurgulayan Şahin, şunları kaydetti:

'Kurumların ve camianın engellilere müteveccih duyarlılığını ve şuur düzeyini arttırmak, kuma aklın ürünü çalışmalarla sosyal birliktelikle devlet, kavim ve ilmî çevrelerin beraberce akıntı etmesi ile sağlanır. Bu yaklaşım, camianın sakat insanlara verdiği değerin işareti bulunan çağcıl hissedar yaklaşımdır. Engellilik alanındaki mesail fakat tamamı tarafların yardımı ve işbirliğiyle çözülebilecek. Burada bize düşen, firmalar namına kanuncu yükümlülüklerimizi hissedar an geçmiş gerçekten adına getirmek, birer yurttaş namına da yurt çapında mevzuya bağlı şuur ve hassasiyetin oluşturulmasıdır.'

Kaynak: AA