17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonunun ardından kimi hamleler sonucu iktidar kadrolarının daha da ağırlık kazandığı HSYK, kararname yetkisini hakim ve savcılara müdahale aracı olarak kullanmayı sürdürürken seçim hakimlerine dönük hukukdışı uygulamadan geri dönmedi.

Geçtiğimiz günlerde yaz kararnamesini yayınlayan HSYK, 2 bin 517 ismin yeni görev yerlerini tayin etmişti. Ankara Cumhuriyet Başsavcısı’ndan idare mahkemesi başkanlarına dek birçok ismin tenzili rütbeyle görevlendirildiği ve 150 ismin de iki yıllık süreleri dolmadan atandığı kararnamede, il ve ilçe seçim kurullarında başkan ve üye olarak görev yapan seçim hakimlerinin de kararnamede yer aldığı ortaya çıkmıştı. Ancak kararnamede yeni görev yerleri belirlenen seçim hakimlerinin, yapılacak cumhurbaşkanlığı seçimlerinden sonra atandıkları yerlerde görevlerine başlanmasının istenmesi de yeni bir krize yol açmıştı. Bunun üzerine hakimlerin karara karşı daireye yeniden inceleme başvurusu yapılması ve sonuç alınamadığı takdirde HSYK Genel Kurulu’na itiraz başvurusu yapması bekleniyor.

‘HSYK ve YSK’nın uygulaması hukukdışı’
Hakimlerin itirazlarına rağmen uygulanan bu hukukdışı karardan halen geri dönülmemesi tepkiyle karşılandı. YSK’nın gerekçe olarak “seçim görevi” gösterilen bu uygulamanın, 29 Haziran’da başlayacak olan seçim takvimi öncesi yapılması ve aynı seçim takvimi içerisinde HSYK seçimlerinin de yer alması, haklarında atama kararı verilen ancak henüz görevleri belirlenmeyen seçim hakimlerine verilen gözdağı olarak yorumlandı.

Yargıçlar Sendikası Başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu, soL’a yaptığı açıklamada, YSK ve HSYK’nın hukuka uygun olmayan bir kararı sürdürdüğünü ifade ederek, “Seçim hakimlerinin böyle bir dönemde atamalarının yapılması hukuka uygun değildir. HSYK'nın seçimlerde yargı denetim ve yönetimi olması karşısında, artık seçim hakimleri üzerindeki istek dışı atama uygulamasından vazgeçmesi gerekirken ezber bozmaması ve istediği gibi atamalara yönelmesi, yargıda bir adım bile yol alınmadığını aksine hep geriye doğru gidildiğini göstermektedir” diye konuştu.

Sonbaharda yapılacak HSYK seçimleri sürecinde bakanlığın, kendilerine destek veren hakimlere koruyucu atamalar yapıldığını ifade eden Eminağaoğlu, “Adalet Bakanlığı üzerinden hükümet, kendisini yargının sahibi olarak görmekte ve bu işlemlere yönelmektedir. Yargı bağımsızlığı ve erkler ayrılığının gereği olarak yargıyı yargıya bırakmaları, yargıyı arka bahçeleri olarak kullanma anlayışından vazgeçmeleri gerekmektedir” dedi.




soL
 Haber