Tüm Bostan Sebze Meyve Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı Burhan Er, en iri pazarları bulunan Rusya ile yaşanan krizin ilkin geçmiş yıllarda menfaatlerini ince menfi etkilediğini söyledi.

İhracatı yapılamayan mamüllerin fiyatlarında inhitat yaşandığını, çelimsiz vadede tüketicinin lehine sâdır bu durumun, üreticilerin ağırbaşlı kazançlı zayi yaşamasına tarz açtığını dile getiren Burhan Er, en iri pazarlarının kapanmasının peşi sıra hepsi planlarının değiştiğini kaydetti.

Er, 'İhracatımızın kısaca yüzdelik 70'ini Rusya'ya yapıyorduk. Yaşanan krizin peşi sıra bu derece ürünün elimizde kalması manasına gelmektedir bu. Tabii kendimizce birtakım yollar bulduk. Yeni pazarlar açmaya çalıştık fakat kaybolan birlikte pazarın yerini kaplamak da anca havadan olmuyor. Şu anda depolarımız kışlık göveri ve meyvelerle dolu. Ciddi dokunca yaşadık. Şimdi yaz sezonu da başlıyor. Bu mahsulat çürüyecek. Daha baş döndürücü dokunca edeceğimiz kesin.' diyerek konuştu.

'İsrail tarihte geçmiş kat Türkiye'den göveri aldı'

Türkiye'nin salname 45 milyon tonluk göveri üretiminin tamamının iç piyasada tüketilmesinin kabil olmadığını, bu yüzden dünkü pazarlar hatırlamak mecburiyetinde olduklarını anlatım fail Er, alışveriş arayışlarının sürdüğünü söyledi.

'Yeni, şaşırtı devletlerin kapıları da adım adım açılıyor.' diyen TÜMESKOM Başkanı Burhan Er, Rusya ile yaşanmış bulunan krizin peşi sıra on paralık ummadıkları birlikte ülkeden göveri ürünlerine koyu arzu gelmeye başladığını aktardı.

Bu durumun üreticileri birlikte hacim rahatlattığını tamlayan Er, şunları kaydetti:

'İsrail alımlarını Türkiye'den hazırlamaya başladı. İsrail'de biber tüketimi baş döndürücü yoğun. İsrail tarihinde geçmiş kere bu zaman bizlerden para alıyor. İsrail'in doğrusu yer sahası az. Ekim sahası Konya Ovası derece değil. Aniden birlikte değişmeyen aldılar. Sebze ihtiyaçlarının kısaca yüzdelik 40'ını bizlerden almaya başladılar. Yaklaşık 4 aydır İsrail'e biber dolması biber, palamut biber, al biber, ince biber ile domates satıyoruz.'

Kaynak: AA