Deprem bölgesi Van’da görev yaparken Bayram Otel’in enkazında hayatlarını kaybeden DHA muhabirleri Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir dün son yolculuklarına uğurlandı. 52 yaşındaki Sebahattin Yılmaz Erzurum’da, 26 yaşındaki Cem Emir de Tunceli’de toprağa verildi. Cenaze törenlerine binlerce kişi katılırken Cumhurbaşkanı ve Başbakan başta olmak üzere bakanlar, basın örgütleri ve çeşitli kuruluşlar başsağlığı mesajları yayımladı. 

Van’da 18 yılı aşkın süre Hürriyet Haber Ajansı ve Doğan Haber Ajansı’nda muhabir olarak görev yapan Sebahattin Yılmaz için memleketi ve mesleğe ilk başladığı Erzurum’da merkez Gürcükapı Camii’nde bir tören düzenlendi. Törende Sebahattin Yılmaz’ın 21 yıllık eşi Gönül Yılmaz, oğlu İÜ Mühendislik Fakültesi öğrencisi Alperen ile Van Anadolu Lisesi öğrencisi Ecem Nur’un hıçkırıkları herkesi ağlattı. 

Cenaze töreninde taziyeleri kabul eden DHA Genel Müdürü Uğur Cebeci, “İki arkadaşımız hayatım boyunca tanıdığım en iyi muhabirlerimdendi. Büyük şanssızlık. Onlarla böyle vedalaşmak çok zor” diye konuştu. Cenaze törenine Erzurum Valisi Sebahattin Öztürk, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Küçükler, siyasi partilerin temsilcileri, AKUT Başkanı Nasuh Mahruki, Yılmaz’ın yeğeni Zeynep Ilıcalı ile eşi Acun Ilıcalı da katıldı. Yılmaz’ın cenazesi Asri Mezarlık’ta toprağa verildi. 

Cem Türkçe-Kürtçe ağıtlarla toprağa verildi 
DHA Diyarbakır Bürosu muhabiri Cem Emir için dün memleketi Tunceli’de iki ayrı tören düzenlendi. Tunceli Hacı Bektaş-ı Veli Kültürü Yayma ve Yardımlaşma Cemevi’ndeki ilk törende Emir’in Ankara, İstanbul ve Diyarbakır başta olmak üzere çeşitli illerden gelen meslektaşları da hazır bulundu. Cemevi girişinde baba Mehmet Ali Emir, annesi Nurten, kardeşleri Kemal, Bilge ve Sinem Kürtçe ve Türkçe ağıtlar yaktı. Cenazede toplanan para, Mehmet Ali Emir tarafından Van’daki depremzedeler için bağışlandı. 

Cem Emir için ikinci tören DHA Tunceli Bürosu’nun bulunduğu Cumhuriyet Meydanı’nda yapıldı. Cem Emir’in fotoğrafının yer aldığı büyük bir pankartın asıldığı meydandaki törene binlerce kişi katıldı. Burada “Görev şehidi Cem Emir ve Sebahattin Yılmaz için” 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. 

DHA Tunceli Temsilcisi Ferit Demir Cem Emir’in çok sevdiği gazetecilik mesleğine 17 yaşında çok zor koşullarda başladığını, 2 yıl önce de DHA’ya geçtiğini söyledi. Cem Emir, Hozat’ta doğduğu Çığırlı Köyü’ne götürülerek toprağa verildi. Cenaze töreni nedeniyle Tunceli’de trafik 3 saat durdu. İl dışından gelen araçlar nedeniyle cadde ve sokaklarda park yeri kalmadı. 

Törene Tunceli Belediye Başkanı Edibe Şahin, DHA Genel Müdür Yardımcısı Kemal Gülmüş, CNN Türk Genel Yayın Yönetmeni Ferhat Boratav, DHA Diyarbakır Bölge Temsilcisi Gurbet Gökçe, Tuncelili sanatçı Ferhat Tunç, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Faruk Balıkçı, Diyarbakır Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Hüseyin Kaçar ile yüzlerce gazeteci katıldı.


‘Taşra’ muhabirleri: Bize yeterince değer verilmiyor
Sebahattin Yılmaz ve Cem Emir’in Van’da görev başında hayatlarını kaybetmeleri, dikkatleri İstanbul’dan ‘taşra’ olarak anılan bölge muhabirlerinin de sorunlarına çevirdi. Görüşlerine başvurduğumuz Van ve Hakkâri’de görev yapan gazetecilerin ortak sorunları arasında maddi olanaksızlıklar ve özlük hakları kadar bölgenin koşulları da dikkat çekiyor. 

TRT ve Anadolu Ajansı Hakkâri muhabiri İbrahim Ökür, “En ufak olayda hedefiz. Ben Yüksekova’da her habere giderken o haberin benim son haberim olduğunu göze alarak gidiyorum” dedi. Ökür, sosyal haklar anlamında güvence altında olmadıklarını da belirtti. 

Prestij gazetesi muhabiri Ciwan Değer ise İÜ İletişim mezunu bir gazetecinin bile asgari ücretin altında rakamlara çalıştığını vurguladı. Van Özalp’in Sesi Gazetesi Sahibi Ferhat Atacan ise İstanbul muhabiri ile kıyaslandığında üvey evlat muamelesi görmekten yakındı: “İstanbul’dan gelen birinin kaynağa ulaşması taşra muhabirinden daha kolay. Bunun en büyük nedeni, merkezin taşra muhabirine yeterince değer vermemesi. Nikon marka makine bile kaynağın farklı davranmasına yol açıyor.” Atacan’a göre haber başı para almak da muhabiri sıkıntıya sokuyor ve gazeteci kendini geliştiremiyor.


Van Havalimanı’ndaki yoğunluk nedeniyle personele eğitim vermeye gittiği gün, Bayram Otel’de ölen Antalya Havalimanı görevlisi Tarkan Aydın toprağa verildi. Aydın’ın uçmadan önce facebook profil resmini ‘tek gidiş’ anlamına gelen sarı renkli bilet resmiyle değiştirdiği anlaşıldı.

25 kişinin cesedinin çıkartıldığı Bayram Otel’in enkazından çok sayıda beyazeşya sapasağlam çıkarıldı. Alt kattaki deponun yıkılmadığını ve ekiplerin üstten depoya girdiğini belirten mağaza yetkilisi Ayhan Fidan, “Çok sayıda beyazeşyayı dışarı çıkardık. Böyle bir şeyi beklemiyorduk” dedi.

Çöken Bayram Otel’in giriş katında yer alan bankaya ait iki bankamatik, şubedeki para kasaları, zimmetli evrak ve emanet kasaları eksiksiz bir şekilde teslim edildi. Polis, banka şubesi enkazındaki çalışmalar sırasında, Bayram Otel’in çevresinde güvenlik önlemi aldı.

İki mesai arkadaşı için ortak yaka kartı hazırlandı. Cem Emir’in cenaze töreni sırasında Tunceli’de trafik 3 saat boyunca durdu. (İSTANBUL-RADİKAL)