Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) İstanbul milletvekili Sebahat Tuncel hakkında PKK üyesi olduğu iddiasıyla sekiz yıl dokuz ay hapis cezası verildi.

İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi, Tuncel'e ayrıca yurt dışına çıkış yasağı da koydu.

bianet'e değerlendirmelerde bulunan Tuncel, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın BDP'li milletvekillerinin dokunulmazlıklarının düşürülmesiyle ilgili olarak söylediği "Yargıyla konuştuk, onlar gereğini yapıyor" sözlerine atıfta bulunarak, yargının "gereğini" yaptığını söyledi.

"Beş yıldır görülen bu davanın şu aşamada sonuçlanması manidar. Siyasi bir karar. AKP hükümeti Kürt sorununa yaklaşımını bu şekilde ifade ediyor."

"Türkiye'de terör değil Kürt sorunu var. Kürt halkının gasp edilen hakları iade edilmeden de bu sorun çözülmez."

"10 bine yakın arkadaşımız cezaevinde. Bir kişiyi daha tutuklayarak bu sorunu çözeceklerini düşünüyorlarsa yanılıyorlar. Biz söylediklerimizi söylemeye devam edeceğiz."

"Mesele benim ceza almam değil. Beni tutuklayarak Kürt sorununu çözeceklerse gelsin tutuklasınlar. Süreci hiç uzatmasınlar, Yargıtay'ı falan da beklemelerine gerek yok."

Tuncel, bu davadan tutuklu olarak yargılanırken 2007'de milletvekili seçilince tahliye edilmişti. Kararın Yargıtay tarafından onaylanması durumunda Tuncel'in milletvekilliği düşecek. (EKN)